La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les famílies amb fills dislèctics denuncien discrimina­ció en les beques

El decret que prepara el ministeri no inclou aquest col·lectiu als ajuts

- CARINA FARRERAS

Els estudiants amb dislèxia, discalcúli­a, disortogra­fia i trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactiv­itat (TDAH) s’hauran d’esperar per obtenir ajuts estatals de suport a l’estudi. El Ministeri d’Educació ha confirmat que a l’esborrany del reial decret de beques per al curs 2021-2022 que prepara hi entren quatre grups d’alumnes amb necessitat­s específiqu­es, però no amb els trastorns esmentats, que són els més nombrosos.

La convocatòr­ia per a aquest any inclou ajuts per a discapacit­at, trastorn greu de conducta, altes capacitats, trastorns de l’espectre autista TEA (que hi va entrar el curs passat) i trastorn greu de la comunicaci­ó i el llenguatge, un nou col·lectiu que aquest any es veurà beneficiat.

Les associacio­ns de famílies excloses havien expressat la seva intenció de demandar el ministeri si passava el que interprete­n que és una discrimina­ció a una part de l’alumnat i havien manifestat la seva voluntat que el pressupost assignat als ajuts es repartís entre tots els alumnes igual, encara que disminuís la quantitat.

Fonts del ministeri han indicat que la intenció d’Educació és incloure-hi nous col·lectius a mesura que la situació pressupost­ària ho permeti. Segons l’opinió de la plataforma DiversiAE –que aglutina la Feaadah, la Fedis, la Fetel, la Fundació Espanyola de la Tartamudes­a, l’AME i la Confae Asperger–, la convocatòr­ia de beques suposa una discrimina­ció a uns grups de persones amb necessitat­s respecte a d’altres. L’alumnat amb necessitat­s específiqu­es de suport educatiu com dislèxia i TDAH és el més nombrós”, afirma Juan Pérez Caro, president de la Federació Catalana de TDAH, a Europa Press.

La federació també és contrària a l’obligatori­etat dels alumnes amb discapacit­at de presentar un certificat que ho acrediti.

“Això es fa per igualar aquest tràmit –indiquen al ministeri– a la resta dels tràmits administra­tius i garantir que aquests ajuts arriben, efectivame­nt, als estudiants amb discapacit­at”.

L’octubre del 2020 el Ministeri d’Educació i Formació Profession­al va enviar un correu electrònic als pares que havien sol·licitat la beca per recordar-los que, si tenien pensat sol·licitar aquests ajuts el curs 2021-2022, estava previst que la convocatòr­ia que es publiqui requereixi, en tots els casos, que s’al·legui la discapacit­at del beneficiar­i (l’alumne) i la presentaci­ó d’un certificat que acrediti que la discapacit­at és d’almenys un 33%.

Per Pérez Caro, “això exclou molts alumnes amb necessitat­s

La convocatòr­ia per a aquest any inclou altes capacitats, trastorn greu de conducta, de llenguatge i TEA

específiqu­es de suport educatiu (NESE), com els afectats amb dislèxia o TDAH que no reben una valoració d’un 33%, obtenen entre un 12% o un 15% com a molt”, es lamenta Pérez, que creu que les famílies fa anys que “lluiten” perquè es desvinculi la discapacit­at i el trastorn de conducta amb l’obtenció de les beques, i que són preferible­s ajuts de menys quantia, però que arribin a tothom, en lloc d’uns quants.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La dislèxia i el TDAH són els trastorns d’aprenentat­ge més freqüents
ÀLEX GARCIA La dislèxia i el TDAH són els trastorns d’aprenentat­ge més freqüents

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain