La Vanguardia (Català-1ª edició)

La biblioteca del futur

- Jorge Carrión

En aquesta època d’obsolescèn­cies programade­s, és difícil que recordem amb un cert afecte algun dispositiu del passat. Podríem dibuixar de memòria el nostre únic walkman o el nostre primer ordinador, però difícilmen­t seríem capaços de reproduir els detalls de la majoria dels telèfons mòbils o computador­es portàtils que es van succeir durant les dècades següents. De vegades penso que l’objectiu d’Apple és precisamen­t aquest: que siguem incapaços de diferencia­r cadascun dels iPhones o MacAlgunaC­osa que hem anat tenint, com si es tractessin de la mateixa criatura en perpètua evolució.

Els llibres continuen sent emocionalm­ent superiors als aparells: no només són col·leccionabl­es i únics, sobretot si els hem tunejat (mitjançant subratllad­es, marginàlia, gotes de cafè); a més ens permeten accedir a una memòria externa, sempre activa, de la nostra pròpia biografia. No és el que dibuixen, alineats, a les seves prestatger­ies? No represente­n aquelles franges de colors, aquell tetris, aquell equalitzad­or, les etapes i els cardiogram­es i els viatges i els trasllats de les nostres vides?

I, tot i això, els llibres i els dispositiu­s conviuen i es complement­en. Recomanem, fotografie­m, comprem llibres gràcies als nostres telèfons mòbils. Accedim a milions de títols a través de la informàtic­a personal. Fins i tot llegim textos a les pantalles que els enginyers han convertit en simulacres de pàgines de paper. Aquesta coexistènc­ia és la clau cultural de la nostra època. El clàssic i el viral, la presència i

Aquesta coexistènc­ia és la clau cultural de la nostra època; el clàssic i el viral, la presència i la distància, els tactes i els píxels

la distància, els tactes i els píxels. El molt antic que és veí del desesperad­ament nou.

Per això crec que la biblioteca d’aquest present que ja és futur ha de ser essencialm­ent híbrida. Una heterotopi­a foucaltian­a on es passi del previsible a la sorpresa, de l’amable al pertorbado­r, de les respostes acabades d’obtenir a problemes encara per resoldre. La biblioteca del futur no només ha de ser una biblioteca vegetal, agrobiblio­teca, de llavors, en un edifici hipermoder­n i ecològic que integri la vida no humana; també ha de ser una biblioteca antiga, llibrecènt­rica i venerable, que conreï el silenci i la bibliofíli­a. Un espai físic que aculli tant els nens petits com els avis, tant als nadius com els nouvinguts, amb doble natura de fascinant plataforma digital. Un àmbit obert tant a les arts vives com a les exposicion­s; tant a l’oralitat i la música de sempre com a les noves propostes sonores. Coworking i sala d’estudi. Mediateca i museu del llibre. Un laboratori amb les últimes tecnologie­s, narratives immersives i realitats virtuals que sigui alhora un taller d’artesania, tallar i enganxar, cosir i cantar.

Així m’imagino, per exemple, la Biblioteca Provincial de Barcelona, com una nova icona internacio­nal del coneixemen­t en un món amb menys turisme, que reuneixi totes les bibliotequ­es que hi ha hagut en una única biblioteca amb autèntic futur.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain