La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un traïdor a la Revolució que no va tenir èxit a Espanya

Novetats sobre l’obra del militar i les seves accions a la Península

- XAVI AYÉN

Les impremtes napoleòniq­ues no s’aturen mai. Es continuen vessant litres i litres de tinta sobre milers de quilos de paper, avui com ahir, amb alguna nova –o vella– faceta del militar que, vulguis o no, d’una manera o una altra, simbolitza una certa idea de França i els francesos. El que segueix només és un recorregut no exhaustiu per algunes novetats i reedicions recents.

L’historiado­r soviètic Albert Manfred (19061976) li va dedicar la biografia Napoleón Bonaparte, que Akal va posar fa dos dies a la venda en una edició especial pel bicentenar­i. En aquesta obra, que s’emmarca en el gènere de la història narrativa, es reconstrue­ix tota una època, la del trànsit d’una societat feudal a una altra de burgesa, i s’explica com algú que va ser deixeble de Rousseau es va arribar a convertir en un autòcrata despietat. Napoleó és presentat com un gran traïdor als principis de la Revolució Francesa.

L’escriptor asturià T.S. Norio (El Berrón, 1959) publica El vicio de Napoleón (KRK), en què confessa la seva obsessió malaltissa pel personatge i demostra fins on arriba el seu vast coneixemen­t de l’individu: detalls sexuals íntims, parte, però ni un passatge per a l’emperador. (No penseu en el passatge Napoleó, de Lesseps, a Barcelona: ret homenatge a un fotògraf de la Rambla.) Més fort: Pierre Larousse, al seu primer diccionari, hi va posar l’entrada Bonaparte pel general revolucion­ari, però va ignorar, a la N, l’emperador bel·licós.

I és que Napoleó rima amb esquizofrè­nia des del 1800. Si la liberal Madame de Staël el va qualificar de “Robespierr­e a cavall”, els liberals alemanys, italians i polonesos, com Hegel el 1806, van elogiar “l’esperit del món al galop”, convençuts que sobre el seu cavall Marengo l’emperador transporta­va la revolució. El 1823, al seu monument, el secretari de Napoleó, Emmanuel de Las Cases, presenta l’expansió imperial “com una manera d’instal·lar les Llums a Europa”. I la història certifica que les revoltes populars contra l’expansió –Espanya, Itàlia, Països Baixos, Alemanya– van desembocar en el retorn de les monarquies.

A França el corrent històric inaugurat el 1980 per Jean Tulard amb gastronòmi­cs i sobre la seva capacitat de treball, però també abordant la visió estratègic­a o dibuixant un perfil psicològic en què, per descomptat, l’empatia brilla per l’absència.

L’acadèmic Antoni Gelonch analitza, a Napoleó, la Revolució i els catalans (Viena), per què no van arrelar prou entre nosaltres les idees de la Revolució Francesa, a més de quins eren els plans per a Catalunya de l’emperador i molts altres detalls. El periodista

MÉS ENLLÀ DE LA POLÈMICA “Les enquestes situen Napoleó com a preferit dels francesos, al davant de De Gaulle i Lluís XIV”, diu Lentz

el seu Napoleó o el mite del salvador centra en aquest culte a la personalit­at l’enigma d’una França que, al contrari del que va passar al Regne Unit i l’Europa del nord, no va aconseguir mai, en els dos segles transcorre­guts des de la Revolució, un model polític pacificat i espera sempre l’home providenci­al. Ho corrobora Thierry Lentz, historiado­r però també president de la Fundació Napoleó: “Unes quantes enquestes situen Napoleó com a personatge preferit dels francesos, davant de Charles de Gaulle i Lluís XIV”.

Preferènci­a que no és només francesa i que alegra el subhastado­r Jean-Pierre Osenat, especialit­zat des de fa anys en tot el que fa referència al general, a l’emperador i a l’home, i que organitza, avui i demà, sengles subhastes de records napoleònic­s (una camisa parteix de 40.000 euros; una bena ensangonad­a, de 5.000) a Fontainebl­eau. Fetitxisme? Segons Osenat, el cors comparteix “amb Jesucrist i els Beatles el podi de les tres celebritat­s mundials més importants”.

APROXIMACI­Ó A LA BIOGRAFIA Una exposició a la Grande Halle de La Villette en relata la vida, i una altra, al Museu de l’Exèrcit, la mort

LÍDER EN SUBHASTES Els objectes relacionat­s amb Bonaparte continuen interessan­t col·leccionist­es, que fan altes licitacion­s

 ?? FRANCK RAUX / RMN-GP ?? En batalla. Pintura d’Antoine Jean Gros representa­nt Napoleó al pont d’Arcole (Verona), el 17 de novembre del 1796, una batalla davant les tropes de l’arxiducat d’Àustria.
FRANCK RAUX / RMN-GP En batalla. Pintura d’Antoine Jean Gros representa­nt Napoleó al pont d’Arcole (Verona), el 17 de novembre del 1796, una batalla davant les tropes de l’arxiducat d’Àustria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain