La Vanguardia (Català-1ª edició)

Montero s’obstina a negar el canvi fiscal tot i que ho proposa en el pla

El document de Brussel·les explicita que suprimirà la reducció per tributació conjunta

- PILAR BLÁZQUEZ El text

Eliminarà el Govern la tributació conjunta en l’impost de la renda? No, de moment. Almenys així es pot entendre de la resposta que va donar ahir la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, preguntada per la qüestió a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. “No hi ha compromís sobre aquesta matèria, ni cap tipus de reforma. Crec que en el context global del document està perfectame­nt aclarit i no fa falta remetre aclariment addicional a la Comissió Europea perquè el component de fiscalitat és negre sobre blanc i no està incorporad­a aquesta reforma”, va dir.

Potser a Brussel·les siguin molt hàbils en l’art d’interpreta­r els documents enviats des de Madrid, però la realitat és que després de l’anàlisi detallada de les 348 pàgines del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a entregat divendres a Brussel·les i l’anàlisi del que ha passat en les 72 hores posteriors no sembla que la qüestió estigui tan clara.

La ministra d’Hisenda va explicar ahir que la referència a l’eliminació de la reducció per tributació conjunta que apareix a l’annex 4, pàgina 341 del document (com es pot veure a la imatge adjunta) no és una reforma incorporad­a a les mesures fiscals proposades pel Ministeri d’Hisenda com va avançar El País diumenge, sinó que s’ha inclòs partint d’un estudi fet per l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) en què, segons va explicar Montero ahir, “es conclou que la tributació conjunta és un benefici regressiu i pot implicar una dificultat afegida a la incorporac­ió de la dona al mercat laboral”. Per això, va afegir Montero, “l’Executiu ha inclòs aquesta mesura perquè s’estudiï per la comissió d’experts en matèria fiscal que s’acaba de crear”.

L’explicació intentava aclarir una controvèrs­ia que el cap de setmana passat va aixecar crítiques per part de tots els partits polítics en ple tancament de la campanya electoral madrilenya, malgrat que hores després les agències de notícies publicaven una nota en què el Govern central desmentia la notícia i assegurava que el canvi fiscal es posposava.

“En el context global del document està perfectame­nt aclarit a la Unió Europea. Altra cosa és que en etapes preelector­als qualsevol element serveix per influir en l’ànim dels ciutadans”, va as

segurar ahir Montero, donant a entendre que la controvèrs­ia havia volgut influir en el vot dels madrilenys.

En aquest moment es desconeix si Brussel·les demanarà o no explicacio­ns sobre el tema. Però el cert és que la “claredat” en l’explicació de què parlava ahir la ministra és difícil de localitzar en el text enviat a la Comissió Europea.

A l’esmentada pàgina 341, en la qual s’explica expressame­nt la mesura, en cap cas no es fa referència a l’estudi de l’Airef. Al llarg del document sí que s’esmenten en vuit ocasions les anàlisis de l’Spending Review, però en cap cas no es fa referència expressa a les conclusion­s que aquest organisme va realitzar

MOTIUS ELECTORALS La ministra atribueix la polèmica a la intenció d’influir en el vot de Madrid

SENSE EXPLICACIÓ L’estudi de l’Airef amb què justifica la mesura no està detallat en el pla

EN ESTUDI Assegura que la mesura està plantejada perquè l’estudiï el grup d’experts fiscals

sobre la tributació conjunta.

L’estudi, que l’Airef va publicar el 22 de juliol del 2020 i en què analitzava el cost d’oportunita­t dels beneficis fiscals en la tributació espanyola, incloïa una referència a la tributació conjunta que precisamen­t repassava els avantatges i inconvenie­nts d’aquesta reducció en l’IRPF.

Entre les conclusion­s, identifica­va com a beneficiar­is 4,2 milions de persones, 2,1 milions de llars, el 18% dels contribuen­ts i el 17% de les famílies, i calculava que la mesura costava a les arques públiques 2.293 milions d’euros. L’organisme afirmava que el “benefici fiscal es reparteix de manera homogènia i no altera la desigualta­t”. A més, l’avaluació concloïa que encara que la mesura beneficia les llars de renda baixa sí que genera, com va explicar ahir Montero, “un desincenti­u a la participac­ió laboral dels segons perceptors de renda (principalm­ent dones de rendes baixes), cosa que accentua els problemes de bretxa de gènere de l’economia espanyola”.

Els arguments poden considerar-se consistent­s perquè el grup d’experts analitzi la retirada de la mesura, però el que costa més d’entendre és per què el Govern central ha esperat que es desencaden­és la polèmica mediàtica per explicar-ho i no va incloure el raonament en el text enviat a Brussel·les.

P. BLÁZQUEZ

El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret de mesures urgents per donar suport legal a les mesures excepciona­ls que des de l’esclat de la pandèmia s’han aprovat per pal·liar els seus efectes econòmics negatius en els col·lectius més vulnerable­s, que exigeixen una cobertura jurídica extra una vegada finalitzat l’estat d’alarma el 9 de maig.

Entre aquestes regulacion­s excepciona­ls hi ha la formalitza­ció de l’ampliació fins al proper 9 d’agost de la moratòria de lloguers i la suspensió dels desnonamen­ts per a les famílies vulnerable­s que havia anunciat el president del Govern central el passat 14 d’abril al Congrés dels Diputats.

Això significa que continuarà vigent durant tres mesos més la possibilit­at de sol·licitar una moratòria o condonació parcial de la renda del lloguer d’un habitatge de fins al 50% si el seu propietari és una entitat pública o un gran tenidor, entenent com a tal el que té deu o més immobles.

Al llarg d’aquests tres propers mesos també continuarà vigent la possibilit­at que té l’arrendatar­i d’acollir-se a una pròrroga extraordin­ària per sis mesos dels contractes de lloguer en vigor amb els mateixos termes i condicions, sempre que arrendatar­i i propietari no arribin a un acord per modificar en el sentit que considerin oportú els termes del seu contracte. Aquesta ampliació no serà possible si el propietari de l’habitatge n’hagués reclamat l’ús per a la seva necessitat personal.

Es manté vigent també la possibilit­at que el jutge pugui suspendre els desnonamen­ts en cas d’impagament del lloguer d’un habitatge habitual, sempre que aquest sigui propietat d’una entitat pública o d’un gran tenidor i que el procedimen­t compti amb un informe per part dels serveis socials que acrediti la situació de vulnerabil­itat, l’existència de persones dependents o menors a càrrec o es constati que la persona afectada és víctima de violència de gènere. La paralitzac­ió del desnonamen­t serà possible fins i tot quan la relació entre els habitants de l’habitatge i els seus propietari­s no estigui rubricada per contracte.

Atès que aquesta mesura des del moment que es va aprovar ha rebut moltes crítiques per part dels representa­nts del sector immobiliar­i, el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana va tornar a puntualitz­ar ahir en un comunicat que el seu abast és menys ampli que el que s’apunta i que només aspira a cobrir situacions d’extrema vulnerabil­itat. Per això, recorda que tant la suspensió del desnonamen­t com la moratòria del lloguer són mesures que només poden ser sol·licitades en una ocasió durant el temps que estiguin vigents.

A més, va recordar que no s’apliquen als petits propietari­s i que hi ha excepcions per als grans tenidors.

Per exemple, no podrà suspendre’s mai un desnonamen­t si l’habitatge afectat és l’habitatge habitual o la segona residència del propietari.

Tampoc si l’habitatge afectat per aquella sol·licitud no fos un immoble de propietat d’una persona física o jurídica que el tingui cedit per qualsevol títol vàlid en dret a una persona física que l’utilitzi com a domicili habitual o segona residència degudament acreditada.

Un jutge no podrà aplicar aquestes excepcions si està provat que l’entrada o permanènci­a a l’immoble s’hagués produït existint intimidaci­ó o violència sobre les persones. I, en cap cas, si l’entrada a l’immoble s’ha produït posteriorm­ent a l’entrada en vigor de la primera legislació que contemplav­a aquestes excepcions.

Tampoc si hi ha indicis racionals que l’habitatge s’estigui utilitzant per a la realitzaci­ó d’activitats il·lícites.

Tots aquests procedimen­ts preveuen que als afectats per la situació de vulnerabil­itat se’ls ofereixi una situació habitacion­al digna en un termini dels tres mesos posteriors a l’emissió de l’informe dels serveis socials.

En el cas que no s’ofereixi aquesta solució, els propietari­s de l’immoble, ja siguin entitats públiques o grans tenidors, tindran dret a sol·licitar una compensaci­ó sempre que s’acrediti el perjudici econòmic ocasionat.

Fins ara el termini que tenien per sol·licitar la compensaci­ó era d’un mes des de l’acabament de l’estat d’alarma, és a dir, fins al 9 de juny. Amb la modificaci­ó aprovada ahir s’amplia el termini per presentar la sol·licitud fins al 9 de setembre.

D’altra banda, el reial decret de mesures urgents també donarà suport legal a altres decisions aplicades al llarg de la pandèmia per donar cobertura a les llars més vulnerable­s. Així, s’amplia fins al 9 d’agost del 2021 la garantia de subministr­ament d’aigua, electricit­at i gas natural als consumidor­s vulnerable­s i s’estén aquesta pròrroga als perceptors del bo social.

El text aprovat ahir també estableix un seguit de mesures extraordin­àries aplicables a les juntes de propietari­s de les comunitats en règim de propietat horitzonta­l.

Se suspèn l’obligació de convocar i celebrar la junta de propietari­s fins al 31 de desembre del 2021, l’obligació d’aprovar el pla d’ingressos i despeses previsible­s, els comptes correspone­nts i el pressupost anual, i, durant el mateix període, o fins a la celebració de la junta correspone­nt, s’entendran prorrogats l’últim pressupost anual aprovat i els nomenament­s dels òrgans de govern.

També es permet que la junta pugui celebrar-se per videoconfe­rència o per conferènci­a telefònica múltiple, sempre que tots els propietari­s disposin dels mitjans necessaris, i la possible adopció d’acord sense celebració de junta mitjançant l’emissió de vot per correu postal o comunicaci­ó telemàtica.

FINS AL 9 D’AGOST Es garanteixe­n els subministr­aments bàsics i es prorroga el bo social

JUNTES DE VEÏNS Podran ser telemàtiqu­es si tots els propietari­s disposen de mitjans

411 1.191 1.100 600

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? María Jesús Montero, ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, ahir a la roda de premsa després del Consell de Ministres
FERNANDO ALVARADO / EFE María Jesús Montero, ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, ahir a la roda de premsa després del Consell de Ministres
 ??  ?? El document enviat a Brussel·les parla textualmen­t d’eliminar la reducció per tributació conjunta
El document enviat a Brussel·les parla textualmen­t d’eliminar la reducció per tributació conjunta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain