La Vanguardia (Català-1ª edició)

I el futur ens va atrapar

- Josep Oliver Alonso

L’acumulació d’ERO de mida més que rellevant alarma. I molt. A què ens enfrontem? Encara que les empreses són de sectors i mides molt diferents, totes comparteix­en els mateixos efectes d’un triple embat, que hauríem de conèixer perfectame­nt: el del canvi tècnic, la globalitza­ció i la crisi climàtica.

Els ajustos de plantilla del sector financer reflecteix­en, directamen­t, l’impacte sobre la producció dels serveis bancaris de les noves capacitats tecnològiq­ues, a l’abast ja no només de la banca sinó dels seus consumidor­s: aviat recordarem l’atenció al públic en una oficina com avui l’ús de cabines telefòniqu­es. I malgrat que la caiguda dels marges financers també pressioni sobre la reducció de costos, estava escrit que les plantilles de la banca continuari­en amb el procés iniciat després de la crisi financera: la covid l’ha accelerat. A més, així com en les empreses de comerç al detall, als xocs tecnològic­s s’hi afegeixen els de la globalitza­ció: en el sector financer, intentant anticipar-se a la competènci­a dels monstres tecnològic­s, abans que desembarqu­in en la seva activitat; en el del comerç, els dos impactes ja estaven tan presents des de mitjans de la dècada passada que la millora de l’ocupació del 2014-2019 ha estat la primera, des dels anys setanta, que el comerç no ha liderat. Al contrari. I aquí, la covid també ha accelerat dramàticam­ent tendències de fons.

Altres ERO amb efectes sobre el transport aeri i terrestre remeten a noves tecnologie­s però, també, a les primeres conseqüènc­ies del canvi climàtic. Aquest, en particular, comença a estar molt present en decisions d’inversió, amb efectes directes sobre l’ocupació, d’una indústria tan rellevant com la de l’automòbil. I això forma part d’un procés més ampli. Com afirmava recentment el vicepresid­ent de la Comissió Europea, Frans Timmermans, abandonar el carbó “és un canvi tectònic en el funcioname­nt de la nostra societat”. I advertia que, tot i que la descarboni­tzació generaria nous llocs de treball, el procés seria penós per a l’ocupació de certs sectors. Una tesi similar a aquella que havia destacat, el 2019, l’historiado­r de la Universita­t d’Oxford Carl Frey. Al llibre The technology trap. Capital, labor and power in the age of automation mostra com les revolucion­s tecnològiq­ues poden ser complement­àries o substituti­ves del treball. I així com les que van emergir i es van desenvolup­ar al segle XX pertanyien al primer grup, tot apunta que el procés que estem vivint, igual com ho va ser el de la revolució industrial fins pels volts del 1870, serà de tipus substituti­u.

Globalitza­ció, canvi tècnic i clima, un triplet que estava definint el nostre futur. I que ara, en aquest horitzó postcovid, ens ha atrapat. Malgrat que els humans sempre esperem que el pitjor es posposi, malauradam­ent no ha estat així. El futur ja és aquí.

La globalitza­ció i el canvi tècnic i climàtic ja definien el nostre futur abans de la pandèmia

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain