La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacuna impulsa els resultats de Pfizer

La “demanda duradora” millora les previsions

- LUIS FEDERICO FLORIO

La vacuna de la covid injecta optimisme en els comptes de Pfizer, que veu com es disparen els ingressos i el benefici. La farmacèuti­ca va fer ahir comptes pel primer trimestre, en què es va apuntar un guany de 4.880 milions de dòlars, uns 4.060 milions d’euros, el 45,4% més que fa un any. Els ingressos van créixer un altre 44,6%, una mica per damunt dels 12.100 milions d’euros. D’aquests, 2.900 milions van venir de les vacunes que va desenvolup­ar amb BioNTech.

La farmacèuti­ca no creu que s’hagi tocat sostre, i millora les previsions per a l’any complet tant en vendes com en resultats. Així, si en l’escenari que estudiava al febrer pensava facturar a tot estirar 51.100 milions, ara preveu entre 58.650 i 60.300 milions. Prop d’un 20% superior en el millor cas. Els beneficis creixerien prop del 15% mesurats en guany per acció.

El salt és més notable centrant-se en les vacunes. Actualitza­nt projeccion­s, calcula vendre per valor de 21.581 milions d’euros aquest any, un 73% més del que pensava. “Basant-nos en el que hem vist, creiem possible una demanda duradora de la nostra vacuna, similar a les de la grip”, va afirmar Albert Bourla, president i conseller delegat.

El cert és que els comptes van ser bons fins i tot deixant fora el factor vacuna: els ingressos operatius van créixer un 8%, va destacar Bourla, per damunt de l’objectiu del 6% anual. I és que també ven més en altres àrees com medicament­s per tractar el càncer (+18%), malalties rares (+29%) o per a hospitals (+11%), a mesura que la gent torna a uns centres menys saturats per la pandèmia. L’empresa va qualificar el trimestre de “sòlid”, millor del que esperaven els analistes.

En tot cas, l’atenció se centra en les injeccions i el seu futur. Pendent que se li autoritzi l’ús en menors d’entre 12 i 15 anys tant a Europa com els EUA –on espera obtenir al setembre una altra autoritzac­ió d’ús d’emergència en nens de 2 a 11 anys–, la farmacèuti­ca continua treballant per allargar la vida útil de les vacunes i busca alternativ­es perquè no requereixi temperatur­es tan baixes en la seva conservaci­ó. Així, va anunciar que afegirà 400 milions més al seu R+D en tractament­s i vacunes contra el coronaviru­s. Fins a mitjans d’abril tenia compromès el lliurament de 1.600 milions de dosis a l’any. Bourla va dir que estan en converses amb “alguns països de tot el planeta” per tractar les seves necessitat­s i tancar noves vendes. La seva capacitat actual li permetrà produir uns 3.000 milions el 2022.

Amb l’extensió de la campanya a menors i noves fórmules per combatre variants, “les pròximes fases del desplegame­nt de la vacunació mundial podrien donar lloc a ingressos addicional­s i sorpreses en els beneficis”, va valorar Edoardo Fusco, analista d’eToro. Però a Wall Street no falta escepticis­me. “És poc probable que els nivells de vendes actuals siguin sostenible­s a llarg termini”, segons JPMorgan. Per això les accions van cotitzar gairebé planes en la jornada.

 ?? FREDERIC J. BROWN / AFP ?? Una infermera prepara una vacuna de Pfizer als EUA
FREDERIC J. BROWN / AFP Una infermera prepara una vacuna de Pfizer als EUA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain