La Vanguardia (Català-1ª edició)

Yaba irromp com a agregador de marques digitals d’Amazon

- BLANCA GISPERT

La start-up Yaba acaba d’irrompre en el mercat espanyol com a companyia agregadora de marques natives digitals que venen exclusivam­ent a través d’Amazon. És un negoci pioner que han impulsat cinc emprenedor­s amb trajectòri­a: Rubén Ferreiro, president del Grup Viko i soci fundador de Lanai Partners; David Baratech, cofundador d’Ulabox.com i soci fundador de Toubkal Partners; Alejandro Fresneda, cofundador de MrNoow i de Woffu; Sergi de Pablos, cofundador d’Ulabox; i Patxi Archanco, amb experiènci­a a JPMorgan,

Impulsa Capital o Kiwoko. “Veient com el concepte house of brands està creixent als Estats Units, estem convençuts del potencial de la companyia a Espanya, on encara no hi ha cap competidor”.

El model de negoci es basa a adquirir empreses que venen únicament a través d’Amazon amb l’objectiu de reunir-les sota un mateix paraigua, optimitzar tota la seva operativa i millorar els marges del negoci. Els fundadors detallen que “el perfil d’empresa amb prou feines té personal en plantilla i la fabricació del producte està subcontrac­tada a l’Àsia o a Europa”. L’operativa, detallen, no requereix cap magatzem logístic ja que els productes s’envien directamen­t del fabricant als centres logístics d’Amazon.

Amb aquesta idea Yaba es va constituir aquest any i al febrer va aixecar inversió de capital risc procedent dels fons JME (Entrecanal­es), Bonsai Partners i de diversos inversors particular­s de l’ecosistema. La xifra que van aixecar en aquesta operació és confidenci­al. En els pocs mesos que porten en el mercat, asseguren haver comprat una empresa madrilenya del sector de la cosmètica i estar ultimant dues adquisicio­ns de marques digitals procedents de Lituània. “Volem reunir marques del sector de la bellesa, les mascotes, la llar i els accessoris de moda. De moment, ens centrarem en el mercat del sud d’Europa, però també volem créixer a Llatinoamè­rica”, comenten.

Si es compleixen les seves previsions, aquest any confien a

La ‘start-up’ compra empreses que venen en línia per optimitzar i escalar els seus processos de compra

adquirir fins a deu empreses (locals i estrangere­s) i assolir una facturació propera als 20 milions. El seu pla estratègic inclou un agressiu creixement que situaria la companyia en una facturació de 100 milions d’aquí dos o tres anys. L’expansió es finançarà a través dels recursos propis però també a través de rondes d’inversió.

De fet, aquest any Yaba preveu tancar una altra ampliació de capital per un import que prefereixe­n no revelar. L’empresa ocupa sis persones i preveu tancar l’any amb 30 treballado­rs a Barcelona.

 ??  ?? De Pablos, Ferreiro, Baratech, Fresneda i Archanco
De Pablos, Ferreiro, Baratech, Fresneda i Archanco

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain