La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ysios entra a Cytoki i arriba al 50% del seu tercer fons

La gestora ha invertit 40 milions en vuit farmacèuti­ques

- ROSA SALVADOR

La gestora de capital risc Ysios Capital ha tancat la vuitena inversió del seu tercer fons amb l’entrada a Cytoki, una companyia danesa que desenvolup­a un nou tractament per a la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn.

Jordi Xiol, associat sènior de la gestora, explica que la firma ha compromès inicialmen­t 8 milions d’euros a Cytoki “però amb la idea que siguin més, per acompanyar-lo el creixement, si els resultats del fàrmac són els que esperem”.

Ysios va anunciar l’estiu passat, en plena pandèmia, el llançament d’aquest tercer fons, amb un capital inicial de 155 milions d’euros, que han aportat family offices (23%), fons de fons (39%) i inversors institucio­nals com companyies d’asseguranc­es i fons de pensions (28%). “Hem superat àmpliament aquesta xifra”, reconeix Xiol.

La gestora va començar a trobar oportunita­ts d’inversió per a aquest fons fa dos anys, de manera que en tot just deu mesos ha assolit la meitat dels objectius d’inversió d’Ysios BioFund III, que preveu invertir en una quinzena d’empreses. La inversió compromesa, d’altra banda, se situa en 40 milions d’euros.

“Per bé que aquest fons és molt més gran que els anteriors no volem invertir en més empreses, sinó fer apostes més grans en cada una d’elles”, assenyala Xiol. El primer fons de la gestora va captar 65 milions d’euros, i el segon, 126, enfront dels prop de 200 milions que és l’objectiu inicial d’Ysios per a aquest tercer.

La gestora espera tancar el període d’entrada d’inversors en les properes setmanes. El fons tindrà un termini de cinc anys per invertir i deu anys per completar les desinversi­ons.

El fons ha invertit ja en dues companyies catalanes, Ona Therapeuti­cs i Splice Bio, així com a VarmX, Sparingvis­ion, Lava Therapeuti­cs, Synendos i Adcendo: dues daneses, dues holandeses, una suïssa i una francesa. En tots els casos, assenyala Xiol, participa en acords de coinversió amb altres fons europeus. A Cytoki, els socis han estat Lundbeckfo­nden Emerge, un fons que ja era accionista de la firma danesa, el francès Seventure Partners i el suís +ND Capital, que han aportat conjuntame­nt 38 milions d’euros.

Cytoki Pharma és una biotecnolò­gica amb seu a Copenhague­n que amb aquests fons avançarà en el desenvolup­ament clínic del seu candidat principal, una forma sintètica de la proteïna IL-22, fins a fer la prova de concepte en la malaltia inflamatòr­ia intestinal i els primers assajos clínics en humans. Amb aquesta ronda, Cytoki preveu també explorar la utilitat del fàrmac en lesions en el teixit epitelial d’altres òrgans, com el fetge.

Segons Xiol, “Cytoki encaixa perfectame­nt en la nostra filosofia, la de buscar tractament­s disruptius en malalties en els quals hi hagi una necessitat terapèutic­a sense cobrir”.

La gestora compromet 8 milions a Cytoki, una biotec danesa que desenvolup­a un fàrmac contra la colitis ulcerosa

 ?? PEDRO MADUEÑO / ARXIU ?? Julia Salaverria, Joël Jean-Mairet , Cristina Garmendia i Karen Wagner, socis d’Ysios Capital
PEDRO MADUEÑO / ARXIU Julia Salaverria, Joël Jean-Mairet , Cristina Garmendia i Karen Wagner, socis d’Ysios Capital

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain