La Vanguardia (Català-1ª edició)

El suport de Biden a aixecar patents xoca amb l’oposició de Merkel

La possible suspensió d’aquests registres trigaria mesos a produir vacunes per aquesta via La complexita­t del debat i els reptes tècnics fan que la mesura sigui inoperant ben aviat A curt termini la Unió Europea aposta per impulsar l’exportació d’immunòge

- BEATRIZ NAVARRO JAUME MASDEU Washington / Brussel·les. Correspons­als

El canvi de posició de l’Administra­ció Biden pel que fa a les patents de les vacunes contra la covid, ara favorable a suspendre-les, ha provocat reaccions a tot el món, amb alguns moviments importants a la Unió Europea.

D’oposar-se a relaxar les lleis de protecció intel·lectual, el club comunitari va passar ahir a declararse “obert a debatre-ho” a l’Organitzac­ió Mundial de Comerç (OMC). Unes hores després, tot i això, Berlín va llançar una galleda d’aigua freda sobre la iniciativa. “La protecció de la propietat intel·lectual és la font de la innovació, i en el futur ho ha de continuar sent”, va dir el portaveu del Govern alemany.

La posició dels països europeus als debats de l’OMC serà clau per determinar el futur d’aquesta iniciativa històrica plantejada pel president dels Estats Units, Joe Biden, que només s’explica per les circumstàn­cies excepciona­ls provocades per la pandèmia. Més enllà de les diferèncie­s entre Washington i Berlín, el canvi d’opinió dels Estats Units sobre les patents de les vacunes contra la covid ha estat rebut pel món amb una barreja de sorpresa, entusiasme i, sobretot, cautela.

“No creia que viuria per veure el dia que els Estats Units utilitzess­in el seu múscul polític per aixecar els drets de propietat intel·lectual contra la implacable oposició de la indústria farmacèuti­ca”, va reaccionar el professor Lawrence Gostin, director de l’institut de salut pública de Georgetown, després de saber la notícia, que considera

“vital” per avançar per aquesta via i guanyar la batalla a llarg termini contra el virus, encara que no aporti beneficis a curt termini.

La complexita­t del debat legal i l’oposició de les farmacèuti­ques, que miraran de limitar al màxim l’aixecament de la protecció legal dels seus productes, juntament amb els reptes tecnològic­s que planteja fabricar un producte tan delicat i nou com aquestes vacunes en llocs externs, impliquen que es trigarà mesos, si no anys, a produir noves dosis per aquesta via.

La suspensió de les patents “no tindria cap efecte a curt termini, d’aquí a 6 o 12 mesos, per augmentar la capacitat mundial de producció de vacunes”, afirma el professor Prashant Yadav, expert en xarxes de subministr­ament global en el sector de la salut. “No sé de cap lloc que tingui els equips o els profession­als adequats a punt per posar-se a treballar immediatam­ent. Els que hi ha d’aquesta mena a l’Índia i el Brasil ja fabriquen vacunes” mitjançant acords voluntaris amb AstraZenec­a, Johnson & Johnson o Novavax. Serien, per tant, segons Yadav, professor d’Insead, els centres de “segona categoria” els que estarien interessat­s a produir els sèrums. “Ho intentaran, i potser d’aquí 12 o 24 mesos podrien estar a punt”, però només per a vacunes basades en tecnologie­s tradiciona­ls, no pas les que utilitzen l’ARNm.

Yadav fa servir un símil gastronòmi­c per il·lustrar les dificultat­s del procés. “Ferran Adrià va publicar un llibre sobre El Bulli, i alguns restaurant­s i bars de tapes han copiat les seves receptes. Quants han aconseguit dues o tres estrelles Michelin? Cap, perquè aconseguir la seva qualitat és un viatge molt llarg. Obrir les patents donarà l’oportunita­t d’intentar fabricar vacunes a algunes empreses, però trigaran un o dos anys a aconseguir el nivell de qualitat necessari”.

En cas que l’OMC aprovi la iniciativa, només si els Estats Units i la Unió Europea decideixen fer servir tots els recursos per trobar fàbriques, dotar-les de recursos i profession­als, “pot funcionar”, afirma Yavav en conversa amb La Vanguardia des de Michigan, però això no solucionar­à el problema. En canvi, afegeix, el que pot ser útil és aprofitar la pressió pública sobre les farmacèuti­ques perquè arribin a més acords voluntaris per permetre altres productors que fabriquin els seus productes amb el suport logístic i financer dels països rics.

Quan els Estats Units mouen

Espanya demana anar més enllà del que proposa Joe Biden. En una proposta que ha presentat a la Unió Europea, el Govern espanyol considera que la suspensió de les patents és un primer pas positiu, però que, per si sol, no és suficient per assegurar que les vacunes arribin als països en desenvolup­ament.

Creu que també s’ha d’actuar en altres àmbits. Per tant, a part de donar suport a l’aixecament temporal dels drets de protecció intel·lectual, planteja actuar alhora en altres direccions. Es tracta d’activar mecanismes per reforçar la transferèn­cia de tecnologia, augmentar la producció global de vacunes i accelerar-ne la distribuci­ó.

Són els tres pilars de la proposta espanyola, que ja ha fet circular en forma de non-paper entre els seus socis i que ahir va avançar La Vanguardia. Pedro Sánchez la defensarà a la cimera social de la Unió Europea que avui comença a Porto. D’una banda, proposa compartir coneixemen­ts, i en aquest terreny planteja “una suspensió temporal d’algunes obligacion­s” de l’acord que regula els drets de propietat intel·lectual relacionat­s amb el comerç (Trips). Mentre es treballa per aconseguir aquest consens, cosa que pot comportar un cert temps, proposa activar tots els mecanismes que hi ha per incentivar la concessió voluntària de llicències.

Espanya considera que la propietat intel·lectual no pot ser un obstacle per lluitar contra la covid i assegurar un accés universal i equitatiu a les vacunes.

També es planteja potenciar la plataforma creada fa un any dins l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) per promoure la transferèn­cia voluntària de drets de propietat intel·lectual i la posada en comú de coneixemen­ts relacionat­s amb el virus.

A més a més, pensant a més llarg termini, per a futures emergèncie­s, proposa establir un grup de treball a l’OMC per adaptar les regles globals sobre els drets de propietat intel·lectual a les necessitat­s per lluitar contra les pandèmies.

El segon pilar de la proposta espanyola se centra a augmentar la producció de vacunes. Per això, demana crear una plataforma en què es puguin combinar les capacitats de producció amb la demanda existent. “Es necessiten mesures específiqu­es per facilitar el comerç”, es diu, i es demana que tots els països es comprometi­n a aixecar els obstacles al comerç, incloent-hi els aranzels d’entrada i les prohibicio­ns a l’exportació al llarg de tota la xarxa de valor de la fabricació de les vacunes.

Un últim punt que s’esmenta és accelerar la distribuci­ó de les vacunes, tant a través de Covax com establint una aliança publicopri­vada que englobi companyies aèries, països i organitzac­ions internacio­nals per promoure la distribuci­ó de vacunes i de subministr­aments per fabricar-ne.

El que planteja Espanya és una actuació en tres àmbits, als quals s’afegeix un mecanisme de control dins de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, que s’encarregar­ia de verificar els progressos en la seva aplicació.

Feia temps que Espanya preparava la seva proposta per suspendre temporalme­nt les patents de les vacunes de la covid. El president Pedro Sánchez ja ho va esmentar durant la Cimera Iberoameri­cana celebrada a Andorra el 21 d’abril, on va anunciar que la presentari­en davant la UE i l’OMC. Finalment, a partir de la iniciativa nord-americana, que ha provocat una divisió interna a la Unió Europea, el Govern espanyol va decidir accelerar la seva conclusió i presentar-la a temps per debatre-la a Porto.

El debat obert per Biden també discorre paral·lel a una preocupaci­ó als estats després que la farmacèuti­ca Pfizer assegurés aquest dimecres que ha detectat versions falses de la seva vacuna contra la covid a Mèxic i Polònia, segons una exclusiva del diari The Wall Street Journal. Les investigac­ions, fetes en col·laboració amb les autoritats locals, van detectar que 80 persones a Mèxic van rebre una vacuna falsa etiquetada com a sèrum de Pfizer per un preu de 1.000 dòlars per dosi. Van ser administra­des. La substància fraudulent­a analitzada a Polònia era un tònic antiarrugu­es.

ELS TRES PILARS DEL PLA Suspendre les patents, augmentar la producció i accelerar la distribuci­ó mundial

MESURES D’URGÈNCIA El Govern central creu que també cal actuar més enllà de la suspensió de patents

 ?? DANISH SIDDIQUI / REUTERS ?? Unes urnes amb les cendres de malalts de covid estan dipositade­s a les lleixes d’un crematori de Nova Delhi (Índia)
DANISH SIDDIQUI / REUTERS Unes urnes amb les cendres de malalts de covid estan dipositade­s a les lleixes d’un crematori de Nova Delhi (Índia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain