La Vanguardia (Català-1ª edició)

48 societats mèdiques creen una guia clínica per a la covid persistent

- CARINA FARRERAS

Un total de 48 societats científiqu­es espanyoles, coordinade­s per la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), ha creat una guia d’abordatge de la covid persistent, una malaltia que podria afectar fins a un 10% de les persones contagiade­s, que després de tres setmanes presenten símptomes, diversos i oscil·lants en el temps, desencaden­ats després del contagi.

Els metges alerten de les dificultat­s de diagnostic­ar i tractar aquests malalts que han quedat

“fora del radar” de la pandèmia, i demanen poder donar una resposta sanitària adequada, amb més coordinaci­ó entre els profession­als i amb un “model de consulta col·laboratiu”.

“Hem d’evitar que aquest pacient peregrini pel sistema sanitari, visitant especialis­tes i fent-se proves contínuame­nt dels seus 200 símptomes”, va indicar Pilar Rodríguez, vicepresid­enta de la SEMG i coordinado­ra de la guia.

La Guia clínica per a l’atenció al pacient long covid/covid persistent, presentada ahir, ha estat remesa al Ministeri de Sanitat i a les conselleri­es autonòmiqu­es perquè es puguin aplicar polítiques homogènies respecte a aquesta malaltia, reconeguda per l’OMS i pel ministeri, però que no té estratègie­s d’intervenci­ó comuna, ni la informació associada queda registrada enlloc per avançar en el seu coneixemen­t. Catalunya és l’única comunitat que té una guia pròpia publicada.

La guia reclama una atenció integral del pacient amb consultes directes als especialis­tes des del despatx del metge de família.

S’estima que un 10% dels infectats per covid queden amb símptomes tres mesos després d’haver-se contagiat. No són pròpiament seqüeles derivades d’òrgans afectats a causa del contagi, sinó complicaci­ons generades pel virus. Segons la societat de neurologia, fins a un 12% dels pacients postcovid presenten manifestac­ions neurològiq­ues com boira mental –la més comuna–, cefalees, anòsmia, depressió i ansietat, en persones prèviament sanes. Els metges han recollit fins a 200 símptomes diferents.

En general, la malaltia afecta dones, d’edat intermèdia, entre 35 i 45 anys, malgrat que també altres grups d’edat, incloent-hi nens i

“Cal evitar que el pacient peregrini pel sistema sanitari, visitant especialis­tes”, afirma la coordinado­ra

adolescent­s, per als quals s’estan creant unitats pediàtriqu­es especials en algunes ciutats. L’associació de pacients Long Covid Acts té constància de 50 menors, però sospita que els símptomes en nens poden quedar amagats als ulls de les famílies, que atribueixe­n les manifestac­ions de fatiga a desmotivac­ió.

“No tenim pronòstic, ni diagnòstic, ni tractament”, va lamentar Felipe Gómez Acebo, director de la guia.

Els malalts covid de llarga durada no requereixe­n hospitalit­zació, són atesos pels metges de família i es veuen sotmesos a proves diverses per descartar malalties d’altres tipus. La guia intenta unificar criteris sanitaris i assistenci­als, de qualsevol especialit­at, basats en l’evidència científica i l’experiènci­a disponible, de manera que s’anirà actualitza­nt.

Precisamen­t ahir la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides, va destacar la necessitat d’investigar en teràpies. A la presentaci­ó de l’Estratègia Terapèutic­a per a la Covid va subratllar que és “probable” que la covid es converteix­i en una malaltia endèmica i que “moltes persones pateixen el que es coneix com a covid persistent”, de manera que l’objectiu és “tractar la malaltia, no només vacunar”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain