La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden frena la pujada de temperatur­es

Les promeses d’acció climàtica permeten retallar 0,2ºC les projeccion­s d’augment tèrmic a final de segle Augment de les temperatur­es previstes per al 2100 respecte a l’època preindustr­ial

- ANTONIO CERRILLO

La cimera sobre canvi climàtic que va organitzar Biden fa dues setmanes ha donat fruits. Els anuncis fets pels governs sobre nous objectius climàtics han reduït les estimacion­s d’escalfamen­t en 0,2ºC per a final de segle. El resultat és que les promeses dels països signants de l’acord de París suposen que el projectat augment de temperatur­es es retalla i es queda en 2,4ºC (respecte a la de l’època preindustr­ial). Ho recull un estudi del centre d’estudis Climate Action Tracker (CAT).

La cimera de Biden dona resultats positius. La UE-27, els EUA, la Gran Bretanya, el Japó i el Canadà van anunciar nous plans d’acció climàtica per al 2030 (les anomenades contribuci­ons determinad­es a escala nacional). La UE rebaixarà les emissions de CO2 un 55% (respecte al 1990) i els EUA les disminuirà un 52% (respecte al 2005).

La Xina, per la seva part, va anunciar plans per controlar el consum de carbó, va prometre assolir un pic de consum per a aquest combustibl­e el 2025 i començarà el camí per eliminar-lo en el període 2026-2030.

Un dels resultats més rellevants és que 131 països, que cobreixen un 73% de les emissions de gasos hivernacle, han assumit com a meta aconseguir un balanç net d’emissions zero per a mitjans de segle. Això permet entreveure un escenari optimista en què, si es compleixen tots aquests objectius, l’augment de temperatur­es es reduiria a un 2ºC.

“És evident que l’acord de París està conduint a un canvi i està movent els governs a adoptar objectius més estrictes, tot i que encara queda molt camí per recórrer, especialme­nt perquè la majoria dels governs encara no tenen polítiques per complir les seves promeses”, assenyala Bill Hare, un dels autors de l’estudi. De fet, les estimacion­s actuals indiquen que amb les polítiques actuals, és a dir, si no es fes res més, l’escalfamen­t seria de 2,9ºC, “gairebé el doble del que hauria de ser”, ja que els governs han “d’intensific­ar la seva acció urgentment” per concretar els +4°C +2°C

+1,5°C +1,3°C

FONT: seus plans i promeses.

Una mica més d’un 40% dels països que han ratificat l’acord de París (i que represente­n aproximada­ment la meitat de les emissions mundials de gasos) han presentat nous plans d’acció climàtica actualitza­ts davant la secretària del Conveni de Canvi Climàtic de l’ONU.

Els països que més estan contribuin­t a frenar l’escalfamen­t i a millorar les expectativ­es són els EUA, la UE-27, la Xina i el Japó, malgrat que aquests dos últims encara no han presentat formalment el seu nou objectiu climàtic per al 2030 davant l’ONU.

El Canadà va anunciar un nou objectiu climàtic; Sud-àfrica discuteix un nou esborrany de la seva nova contribuci­ó nacional (en fase de consulta pública), i el Regne Unit va anunciar una retallada d’un 78% de les seves emissions per al 2035. “L’onada cap al balanç net d’emissions zero de gasos d’efecte hivernacle és imparable. Les intencions a llarg termini són bones. Però només si tots els governs passen al mode d’emergència i proposen i apliquen més accions a curt termini, les emissions globals encara es podran reduir a la meitat els pròxims deu anys, com requereix l’acord de París”, va assenyalar Niklas Höhne, del NewClimate Institute, soci del Climate Action Tracker (CAT).

“L’acord de París està fent que els governs es moguin, però encara queda molt camí per recórrer”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain