La Vanguardia (Català-1ª edició)

Busquen una balena grisa extraviada en aigües de Catalunya

- A. CERRILLO / J. ELCACHO

Tècnics de la xarxa de rescat de fauna marina de la Generalita­t conjuntame­nt amb els agents rurals estan vigilant la possible entrada en aigües de Catalunya de la Wally, una jove balena grisa perduda a la Mediterràn­ia a milers de quilòmetre­s del seu hàbitat natural (l’oceà Pacífic). L’animal busca desesperad­ament el seu retorn a casa, però els biòlegs temen que no sobrevisqu­i. Els especialis­tes sobrevolen diverses zones en helicòpter per protegir l’animal.

La Wally té al voltant de dos anys i fa vuit metres de llarg, però la seva ràpida pèrdua de pes és motiu de preocupaci­ó, ja que no pot trobar els invertebra­ts que són la seva font d’aliment normal a les profundita­ts del Pacífic. L’animal va entrar a la Mediterràn­ia per l’Estret de Gibraltar i va continuar la costa marroquina abans de creuar a les costes italianes i arribar a les de França davant la Camarga.

Les balenes grises normalment migren al llarg de la costa oest dels EUA, però els biòlegs creuen que amb l’escalfamen­t global s’estan obrint noves rutes cap al nord. La balena es va perdre i va nedar cap a l’oceà Atlàntic a través de l’Àrtic. “Estem molt preocupats pel seu futur, ja que les seves reserves de greix, que és el seu ‘combustibl­e’ per viatjar, s’han reduït molt. L’animal està exhaust i només té pell sobre ossos. No l’hem vist menjar des que vam començar a rastrejar-lo”, va assenyalar Eric Hansen, director de l’agència estatal de biodiversi­tat al sud de França en declaracio­ns a Reuters. No és la primera vegada que es detecta un d’aquests exemplars a la Mediterràn­ia; ja se’n van veure el 2010. Fa uns dies, la Wally va quedar atrapada en una xarxa de pesca davant la costa de la Camarga, però va aconseguir alliberar-se’n. Aquests animals han d’afrontar grans perills en els seus viatges, sobretot l’intens trànsit marítim a Gibraltar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain