La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els americans perden la fe

L’afiliació religiosa als Estats Units cau 20 punts des del nou mil·lenni

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

A Dan Barker no li fa falta veure les enquestes per constatar que més i més nord-americans s’estan allunyant de la religió: ell mateix va abandonar l’església després de 19 anys com a pastor evangèlic, dos d’ells missioner a Mèxic, per declarar-se finalment ateu. “Jo era un d’aquests que et parava pel carrer per parlar-te de Jesucrist i la Bíblia”, va explicar en el programa d’Oprah Winfrey el 1994.

Tampoc per a Ryan Burge no ha estat cap sorpresa. A més de demògraf a la universita­t d’Eastern Illinois, és pastor metodista i cada diumenge pot veure amb els seus propis ulls el que està passant. Als anys seixanta la seva església tenia al voltant de 500 membres. Als setanta eren uns 300. Als noranta, un centenar... “Ara en tenim 12 o 15 un bon diumenge”.

Els seus feligresos, senzillame­nt, es moren sense que arribi ningú els reemplaci. “No tenim gaire esperança en canviar les coses. Assumim els qui som. El que ens passi serà el que Déu ha volgut per a nosaltres”. Es pot discutir la forma en què es fan les preguntes, la sinceritat dels enquestats o els conceptes que s’examinen però la tendència històrica és innegable: encara que són lluny dels nivells de secularitz­ació d’Europa occidental, la religió té un paper cada vegada menor en la vida dels nord-americans. El fenomen s’ha accelerat de forma dràstica.

Per primera vegada des que en 1937 Gallup va començar a preguntar sobre l’afiliació religiosa als EUA, menys de la meitat dels enquestats afirma ara ser membre d’una església, mesquita o sinagoga, d’acord a l’últim informe bianual publicat per la casa de sondejos. Aquell any, el 73% declarava pertànyer a una església, 26 punts més que ara. El declivi va començar als anys noranta i es va accelerar amb força amb l’arribada del nou mil·lenni. El 2010, només el 61% deia ser membre d’alguna església, mesquita o sinagoga. El 2020 el percentatg­e va caure al 47%, convertint per primera vegada en majoria els nord-americans que no pertanyen a cap.

No és només que cada vegada acudeixin menys als temples religiosos. La dada està indissolub­lement lligada a l’augment del percentatg­e de persones que es declaren “atees, agnòstique­s o sense cap afiliació religiosa” (coneguts en anglès com a nones) que ha passat en vint anys del 8% al 21%, la qual cosa els converteix en el segon grup religiós actualment als EUA, per darrere dels cristians. En el cas dels millennial­s (25-40 anys) s’eleva fins al 31%, un 33% entre els membres de l’anomenada Generació Z (menors de 24 anys).

Encara que la tendència s’observa amb especial força en els joves, el relleu demogràfic no justifica per si sol la magnitud del canvi, segons els investigad­ors de Gallup. Els experts consultats per aquest diari apunten diferents factors per explicar què està passant en termes religiosos als EUA, per exemple el rebuig de la radicalitz­ació de la dreta, internet i els canvis en els costums socials.

“Així que les societats es fan més pròsperes i educades, de forma natural es fan menys religioses i la ciència ocupa el paper de Déu. La prova d’aquesta teoria és Europa occidental, que es va secularitz­ar ràpidament després de la Segona Guerra Mundial. Era només qüestió de temps que arribés als EUA”, explica Burge, el professor i pastor d’Illinois, autor d’un recent lliure sobre l’auge dels nones.

L’aparició d’internet i les xarxes socials també han contribuït al declivi de la pertinença a institucio­ns religioses, ja que fa més fàcil “descartar les veritats exclusives que defensen les religions”, afirma per la seva part Roy Speckhardt, director de l’Associació Humanista Americana. L’estudi de Gallup assenyala els sermons com la principal raó de la gent que va a l’església. Però “ara amb les xerrades TED i els seminaris en línia, anar a l’església és cada vegada una manera menys còmoda d’accedir a aquest tipus d’inspiració”. I, en general, els americans cada vegada participen en menys activitats socials.

Internet també ha fet més acceptable dir que no es creu en Déu, observa Burge. “Ara és més fàcil trobar gent que pensa com tu. Als anys seixanta, si eres un ateu a Alabama

NOMÉS UN 47% SÓN MEMBRES Per primera vegada, menys de la meitat de la població pertany a una església

BRUSC GIR SECULAR L’evolució cap a una societat més secular s’ha accelerat en les últimes dues dècades

CANVI DEMOGRÀFIC El 31% dels ‘millennial­s’ dels EUA no tenen cap afiliació religiosa

71 68 69 70

 ?? TIMOTHY A. CLARY / AFP ?? La Catedral de Saint John the Divine, a l’Upper West Side de Nova York, buida el passat 6 de maig
TIMOTHY A. CLARY / AFP La Catedral de Saint John the Divine, a l’Upper West Side de Nova York, buida el passat 6 de maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain