La Vanguardia (Català-1ª edició)

El govern Trump va espiar tres reporters del ‘The Washington Post’

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Una altra taca més en el llegat tortuós del Donald Trump.

Durant el seu mandat va fer moneda corrent de l’expressió “fake news”. Allò que el disgustava ho qualificav­a de notícies falses i així va crear un escut de protecció davant el seu autoritari­sme.

Pràcticame­nt sense marge d’error, totes aquelles informacio­ns es van confirmar certes. Ara s’ha sabut que, a fi d’evitar les filtracion­s, el seu Departamen­t de Justícia va obtenir secretamen­t els registres telefònics de tres periodiste­s del The Washington Post, i va intentar aconseguir els seus e-mails durant els primers mesos del seu mandat, quan els tres reporters informaven sobre la interferèn­cia russa a favor de Trump en les eleccions del 2016.

Els fiscals van rastrejar els registres de les trucades a la feina, a les seves cases i dels seus mòbils en el període entre abril del 2017 i juliol del 2017. Aquest espionatge provava d’esbrinar qui eren els que parlaven amb aquells periodiste­s. Els tres reporters, Ellen Nakashima, Greg Miller i Adam Entous (en l’actualitat en el The New Yorker) van rebre cartes separades, el passat 3 de maig, en les quals el Departamen­t de Justícia els va comunicar que, dins del procés judicial, havia rebut aquests registres de trucades.

“Estem profundame­nt preocupats per aquest ús del poder del govern per buscar accés a les comunicaci­ons de periodiste­s”, va assenyalar en un comunicat Cameron Barr, director executiu en funcions del Post.

“El Departamen­t de Justícia hauria d’aclarir immediatam­ent les raons d’aquesta intrusió en les activitats dels periodiste­s que compleixen amb la seva tasca, un exercici profession­al protegit per la primera esmena (de la Constituci­ó)”, va afegir.

La decisió del departamen­t per aconseguir una ordre judicial requerint aquests registres es va produir el 2020. Aquesta sol·licitud, poc habitual en el cas de les filtracion­s, va haver de ser autoritzad­a pel fiscal general William

Barr. L’administra­ció Obama va mantenir una agressiva política legal de perseguir les fugues d’informació.

No ha quedat clar què és el que va motivar l’inici de l’obtenció secreta dels registres. Però el 2017 el diari va publicar un article sobre Sergey Kislyak que era ambaixador de Rússia als Estats Units, i Jeff Sessions, que en el moment de la publicació era el fiscal general dels EUA. El Post va reportar que Kislyak i Sessions van tenir converses respecte a la campanya de Trump. L’article feia referència a què la vigilància dels Estats Units havia intercepta­t comunicaci­ons. Aquest material està altament classifica­t i forma part dels secrets més ben guardats en el govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain