La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jerusalem tem més violència després dels xocs a Al-Aqsa

Les càrregues policials amb 200 ferits i els desnonamen­ts aviven la tensió

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Una setmana d’alta tensió a Israel va esclatar finalment divendres a la nit en la part vella de Jerusalem. Més de dos-cents civils palestins i una dotzena d’agents israelians van resultar ferits durant les càrregues policials a l’esplanada de les Mesquites. Allà havien tornat a buscar refugi molts dels quals, després de la multitudin­ària oració vespertina de l’últim divendres de Ramadà, havien protagonit­zat picabarall­es amb la policia israeliana als carrerons propers, mentre protestave­n per la imminent nova onada de desnonamen­ts de palestins.

Centenars d’antiavalot­s van respondre al llançament d’ampolles amb granades atordidore­s i bales de goma, sense aturar-se en els accessos al tercer lloc més sagrat de l’Islam, on en l’antiguitat s’aixecava el Temple per antonomàsi­a dels israelites.

Vuitanta-vuit palestins van acabar hospitalit­zats en aquesta explosió de violència, inèdita davant Al-Aqsa des del 2017.

La UE va apressar ahir “una desescalad­a”. Una cosa que no sembla que s’hagi de produir, ja que organitzac­ions de l’extrema dreta jueva –que recentment van desfilar agressivam­ent pel centre de Jerusalem– han promès noves provocacio­ns durant els últims dies del Ramadà.

Ahir mateix, mentre la policia bloquejava l’accés a la Ciutat Santa d’autobusos carregats de fidels palestins, grups nodrits de joves jueus recorrien amb càntics i lemes sionistes les zones musulmanes del Jerusalem Oriental que rarament trepitgen.

Cal afegir que en nits anteriors ja es van registrar víctimes per càrregues al barri afectat pels desnonamen­ts, Xeic Jarrah, on oenagés locals s’havien afegit als concentrat­s. Allà, a tot just dos quilòmetre­s de la Ciutat Vella, les autoritats israeliane­s pretenen traspassar colons jueus diverses cases habitades per les mateixes famílies palestines des dels anys

Els enfrontame­nts compliquen més els plans d’aconseguir una majoria transversa­l que desallotgi Netanyahu

cinquanta, quan aquestes van haver de fugir d’Haifa i altres ciutats que van quedar dins de les fronteres reconegude­s d’Israel.

Aleshores, Jerusalem Oriental era administra­t per Jordània, que sobre el paper encara tutela l’esplanada de les Mesquites. Aquests dies, per cert, Amman hauria lliurat a les autoritats palestines els contractes de lloguer originals dels presents inquilins.

El jutge haurà de decidir demà sobre el cas, tenint en compte la presència d’una tomba d’importànci­a religiosa per a certs jueus. Aquests últims van litigar en els anys setanta, després de l’ocupació israeliana de Jerusalem Oriental,

pel que el ministre d’Afers Exteriors argüeix que es tracta “d’una disputa entre particular­s”.

El primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu és el gran beneficiat d’un clima que complica encara més un pacte transversa­l d’investidur­a per desallotja­rlo, ja que aquest hauria de posar d’acord forces jueves i àrabs que són als antípodes.

Ariel Sharon, l’any 2000, en va tenir prou amb un passeig per l’esplanada de les Mesquites per desencaden­ar la segona intifada i inaugurar vint anys d’hegemonia dretana, que Netanyahu ha escorat fins a extrems mai vistos.

 ?? AMMAR AWAD / REUTERS ?? La policia va carregar la nit de divendres a prop de la mesquita d’Al-Aqsa i va causar 200 ferits
AMMAR AWAD / REUTERS La policia va carregar la nit de divendres a prop de la mesquita d’Al-Aqsa i va causar 200 ferits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain