La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC enterra la negociació amb Junts i opta per governar en minoria

Aragonès no tanca la porta al pacte més endavant i Sànchez creu que hi ha temps

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

Les converses entre Esquerra i Junts per a la formació del proper executiu català entraran a partir d’ara en una nova fase després que ahir Pere Aragonès, quan queden només 18 dies per a la repetició electoral automàtica, optés per governar en solitari i donés per enterrada la possibilit­at de pactar una coalició amb els postconver­gents, que creuen que encara hi ha temps fins al 26 de maig.

D’aquesta manera, el coordinado­r nacional d’ERC es va acollir al compromís del secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, de “no especular” amb repetir les eleccions i garantir un govern en minoria si és el que volen els republican­s, expressat per primera vegada en una entrevista a La Vanguardia i reafirmat aquesta setmana. Tot i això, qualsevol decisió que adopti l’executiva de Junts sobre la investidur­a ha de tenir l’aval dels seus 6.500 afiliats en una consulta, per la qual cosa hi ha marge per a la incertesa sobre el panorama electoral.

Aragonès va prendre ahir la decisió després de reunir-se amb la seva executiva i avaluar l’última proposta que els havia arribat de JxCat, que, al seu parer, continua “inalterabl­e” des de fa 83 dies, els que han passat des dels comicis al Parlament del 14 de febrer. Tot i que en les darreres setmanes s’havia anat avançant en el programa i s’havia abordat per primera vegada l’arquitectu­ra del futur govern, segons les parts, l’estratègia independen­tista –el paper del Consell per la República i la coordinaci­ó a Madrid– continua sent el principal punt de fricció i l’escull entre les dues formacions.

Amb aquests elements, el líder dels republican­s va tornar a rebutjar la possibilit­at de convertir-se en el 132è president de la Generalita­t amb “tuteles externes” pel que fa a la direcció del procés independen­tista, si bé des de Junts insisteixe­n una vegada i una altra que no han previst mai aquesta possibilit­at. “Si en el principal tema de l’agenda política de l’última dècada hi ha un òrgan que li diu al Govern què és el que ha de fer i el que no, això és una tutela”, va raonar Aragonès, que va subratllar que “el president de la Generalita­t no és un gerent” ni “un administra­dor”. “La Generalita­t és sobirana, no ha de quedar supeditale­nt da”, va continuar el també vicepresid­ent del Govern en funcions, que va assegurar que governar en minoria és la “fórmula” que permet continuar negociant i evitar que els catalans tornin a les urnes a l’estiu.

“No podem continuar negociant sota aquesta pressió [la repetició electoral], perquè l’acord seria doi duraria molt poc”, va argumentar Aragonès, que a tota hora va deixar “la porta oberta” a incorporar més enllà del 26 de maig els postconver­gents a l’executiu català si “es recuperen els consensos”. “Governarem en minoria, però amb la porta oberta”, va asseverar.

Els d’Oriol Junqueras, així mateix, van remarcar que han pres una “decisió” i van negar que aquesta maniobra formi part de la “tàctica negociador­a”. Segons el seu parer, és la millor solució atesa la “dificultat” manifesta per bastir “consensos i confiances en qüestions troncals i importants per a una coalició”.

De fet, tal com van ressaltar, s’havia fixat un primer ultimàtum per a l’1 de maig que després es va diluir davant el que els republican­s van considerar “un punt d’inflexió” en la segona cita amb Sànchez a Lledoners, que per part de JxCat no es va qualificar com a tal. Però al llarg d’aquesta setmana la lectura que feia ERC era que s’avançava i es retrocedia una altra vegada, que continuave­n bloquejats en el mateix punt, a

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? Pere Aragonès va comparèixe­r ahir a la seu nacional d’ERC, acompanyat de diversos membres de la direcció, després d’una reunió de l’executiva
QUIQUE GARCIA / EFE Pere Aragonès va comparèixe­r ahir a la seu nacional d’ERC, acompanyat de diversos membres de la direcció, després d’una reunió de l’executiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain