La Vanguardia (Català-1ª edició)

La paciència d’Aragonès no era infinita

- ANÀLISI

Isabel Garcia Pagan

La paciència és una virtut, però no és infinita. És el que fa dies que Pere Aragonès comparteix amb el seu entorn fins que a mitjans de setmana va prendre una decisió. “Ja està bé de comèdia”, va venir a dir superats els vuitanta dies de negociacio­ns amb Junts sense avenços. La decisió de governar en solitari és un dels escenaris previstos per la cúpula republican­a des de la nit de les eleccions, amb la coalició amb Junts i la repetició electoral. I posats a dirimir entre les dificultat­s, Aragonès assumeix ara que pilotar un Govern monocolor no serà fàcil, però més difícil és mantenir viva una coalició en la qual els socis es detesten, les baralles són constants a casa del veí i a més s’exclou la geometria amb els partits de l’esquerra.

Aragonès es va mantenir en un segon pla en les negociacio­ns fins que les reunions es van traslladar a Lledoners i es va posar sobre la taula l’estructura d’un futur Consell Executiu. El candidat s’allunyava tot el possible de la brega partidista i així preservava el perfil institucio­nal de la futura presidènci­a. Però la presidènci­a no arriba i la imatge de la institució comença a estar més que amortitzad­a entre els catalans. Fa quinze mesos que Quim Torra va esbombar les “deslleialt­ats” dels actuals socis i es gestiona la pandèmia amb un executiu en funcions des de setembre.

L’escenifica­ció del pas endavant d’Aragonès ha estat el més real de la negociació entre ERC i

Junts amb ultimàtums, reultimàtu­ms i declaracio­ns de bones intencions com les de Jordi Sànchez.

S’han reescrit els manuals de la negociació política i el final s’afronta amb un gir en el qual el risc d’“eleccions per accident” al juliol augmenta, ja que la solució requereix d’una acció coordinada amb Junts, la CUP i els comuns que obliga a posar quelcom més que voluntat.

ERC ha passat de “no veure motius” per no tancar el pacte a proclamar que “no existeixen les bases perquè hi hagi un Govern cohesionat” pels intents d’imposar el Consell per la República al lideratge estratègic de la Generalita­t. Però les diferèncie­s entre ERC i Junts són les mateixes des del primer dia i no tenen a veure amb el repartimen­t de poder, sinó amb el poder mateix. Els republican­s volen blindar la seva acabada d’estrenar hegemonia al bloc independen­tista i mantenir la interlocuc­ió privilegia­da amb el Govern del PSOE a la recerca d’una solució al conflicte català, mentre a Junts es combinen una lluita interna de lideratges i ànimes polítiques amb una sorprenent resiliènci­a electoral que continua situant els de Carles Puigdemont al centre del terreny de joc.

L’expresiden­t es reivindica­va ahir en l’assemblea de Junts, però en l’executiva no s’amaguen les diferèncie­s estratègiq­ues. Aquesta setmana només Sànchez i Jordi Turull van defensar explícitam­ent tancar l’acord amb ERC i els qui conserven viu el gen convergent estan en xoc. La primera pregunta és com s’investeix un president, encara que sigui cedint quatre vots, i després no se li dona suport. La segona, si Junts no és un partit de govern ara, sobreviurà per ser-ho després?

Vacunació massiva, fons europeus i recuperaci­ó seran les previsions a què s’aferrarà ERC per apuntalar el seu retorn a la presidènci­a si aquesta acaba arribant. “Hi podria haver Aragonès per a 20 anys”, admeten a Junts. Jordi Pujol va arrencar el 1980 amb 43 diputats –ERC i la CUP sumen 42– i el suport extern d’ERC. I després... 23 anys a Palau. Això, sempre que els números surtin abans del dia 26.

Pujol va arribar al Govern amb 43 diputats i el suport extern d’ERC; s’hi va passar 23 anys més...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain