La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els comuns s’obren a fer un govern de coalició amb ERC i la CUP

Albiach allarga la mà a Aragonès mentre que Illa insisteix a demanar pas

- JOSEP GISBERT

La ruptura de la negociació entre ERC i JxCat per a la formació del nou Govern obre la porta a majories alternativ­es, que des dels comuns s’han afanyat a identifica­r. “Allarguem la mà a ERC per constituir un Govern amb forces progressis­tes”, va oferir ahir Jéssica Albiach a Pere Aragonès després que aquest anunciés que els republican­s, cansats d’esperar als postconver­gents, opten per governar en minoria a fi d’evitar la repetició de les eleccions.

El candidat d’ERC a la presidènci­a de la Generalita­t va anunciar que en les pròximes hores obriria contactes amb els comuns, on, en vista de la resposta de la líder d’En Comú Podem, sembla obvi que podrà trobar el terreny adobat per als seus propòsits. “Tenim el Parlament més progressis­ta de la història de Catalunya i insistim a tenir un Govern fort, sòlid i de transforma­ció”, va declarar Albiach des de Sant Feliu de Llobregat, després de participar en un acte de neteja del riu Llobregat. I en aquest sentit no va descartar fins i tot l’opció d’entrar en un gabinet de coalició amb ERC i la CUP, que va qualificar de possible en la mesura que va assegurar que els comuns comparteix­en alguns aspectes de l’acord subscrit entre les dues formacions independen­tistes: “És un bon punt de partida”.

La líder d’En Comú Podem no va anar més enllà, en espera del que donin de si els contactes amb el partit republicà, però de tota manera va deixar un avís a sobre de la taula: “Allarguem la mà a ERC, però els projectes d’En Comú Podem i de Junts són incompatib­les”. Una advertènci­a per curar-se en salut per si a última hora la negociació entre ERC i JxCat, que ara està trencada, tornés a trobar un punt de coincidènc­ia, que no estaria en sintonia amb els comuns, com no s’han cansat de repetir des del primer dia. El discurs d’En Comú Podem des del 14-F ha estat, precisamen­t, el de defensar una aliança d’esquerres, que ara, quan falten poc més de dues setmanes perquè expiri el termini per no haver de repetir les eleccions, és sobre el paper una alternativ­a factible.

Per qui no és ben vista l’opció d’aquest equip de govern alternatiu al d’ERC i JxCat és pel PSC. Bàsicament perquè entén que, com a vencedor dels últims comicis, és a ell a qui li correspond­ria liderar-lo. Aquest ha estat el discurs que el seu candidat, Salvador Illa, fa setmanes que realitza i en què ahir hi va insistir una vegada més.

“Senyor Aragonès, faci’s a un costat, accepti la realitat, deixi que hi hagi a Catalunya un Govern de servidors públics d’esquerres”, va reclamar l’exministre de Sanitat en un acte organitzat pel PSC a Barcelona per celebrar el dia d’Europa, en el qual també van participar Miquel Iceta, primer secretari del partit i ministre de Política Territoria­l i Funció Pública, i Josep Borrell, alt representa­nt de la Unió Europea per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat.

Illa, que en aquestes circumstàn­cies va tornar a demanar pas cap a la presidènci­a de la Generalita­t, va criticar que l’actual Govern

La líder d’En Comú Podem considera el pacte de republican­s i anticapita­listes “un bon punt de partida”

faci set mesos que està en funcions, des de la inhabilita­ció de Quim Torra, i va alertar que “quan més necessitem un Govern amb plena capacitat d’acció, més debilitat, irrellevan­t i inoperant és”. De la situació en va culpar exclusivam­ent ERC i JxCat, que “han perdut fa temps el sentit de la responsabi­litat, han perdut fa setmanes el sentit del ridícul, i col·leccionen fracassos dia rere dia”. I davant d’això va reiterar que Catalunya necessita un govern “fort i estable” per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia de la covid. “Al Parlament hi ha dues majories possibles per articular el Govern que Catalunya necessita, la independen­tista, que ha fracassat, i la d’esquerres, liderada pel PSC, a la qual no deixen intentar explicarse”, va lamentar l’exministre de Sanitat, que va reivindica­r que “Catalunya té energia, talent, capacitats i ganes per anar a l’ofensiva, no per repetir un fracàs”.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Salvador Illa i Miquel Iceta van participar ahir en un acte organitzat pel PSC sobre el dia d’Europa
ANDREU DALMAU / EFE Salvador Illa i Miquel Iceta van participar ahir en un acte organitzat pel PSC sobre el dia d’Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain