La Vanguardia (Català-1ª edició)

La defensa dels Pujol al·lega “falta de proves” i exigirà la nul·litat del judici

- REDACCIÓ

Els advocats de la família Pujol han rebutjat les acusacions de la Fiscalia Anticorrup­ció i exigeixen que es declari nul el judici amb l’argument que no s’aporten proves dels presumptes delictes, segons va informar ahir TV3. La Fiscalia es proposa portar a judici Jordi Pujol i els seus set fills i reclamar-los diverses penes, totes elles de presó. L’expresiden­t català afronta una petició de nou anys de presó, tal com consta en l’escrit d’acusació que divendres va presentar el ministeri públic a l’Audiència Nacional.

Segons la tesi de la fiscal, tot el nucli familiar, liderat pel matrimoni Pujol-Ferrusola, va constituir una associació il·lícita amb l’objectiu d’aprofitar-se de la posició com a president de la Generalita­t de Pujol Soley per obtenir diners il·lícits que després s’ocultarien a

Andorra. Aquesta situació s’hauria perpetuat des dels anys noranta fins al 2014, quan tots els membres de la família van regularitz­ar els fons, tal com va anunciar públicamen­t aquell any el mateix Pujol.

Tot i això, la defensa de família demana la nul·litat de les actuacions perquè, segons el seu parer, la Fiscalia planteja una acusació que “no s’ha volgut ni s’ha pogut demostrar”: que s’afavorís determinat­s empresaris en l’adjudicaci­ó de concursos públics des de l’administra­ció catalana. La Fiscalia, segons els advocats de la família, no aporta proves d’aquests suposats delictes i és per això que els lletrats que defensen els Pujol demanen judici nul.

Després de vuit anys d’instrucció, ara només falta conèixer íntegramen­t l’escrit de la defensa per a un judici la celebració del qual no es preveu abans de l’any que ve a l’Audiència Nacional. Aquest judici haurà de determinar l’origen de la fortuna dels Pujol que la família explica per la gestió de l’herència de l’avi Florenci, mentre que les acusacions particular­s la vinculen amb el cobrament de comissions per adjudicaci­ó de contractes públics, com el cas del 3% que es tracta en una peça separada en un altre jutjat.

Paral·lelament, l’acusació popular de Podem s’ha alineat amb la Fiscalia respecte al tipus delictiu, que el jutge considerav­a “organitzac­ió criminal” però que els fiscals han rebaixat a “associació il·lícita”, que suposa penes menors i que s’explicaria perquè els presumptes delictes es van cometre abans del canvi en la tipificaci­ó penal, el 2010. Així mateix, Podem també veu bé que no es jutgi Marta Ferrusola. “No es pot asseure al banc dels acusats una persona que pateix una malaltia degenerati­va”, segons va manifestar Jaume Asens a la cadena pública catalana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain