La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acaba l’estat d’alarma

-

La passada mitjanit va expirar l’estat d’alarma a Espanya. Això comporta el decaïment de diverses restriccio­ns que han alterat de manera extraordin­ària la vida al nostre país. Des que el 14 de març del 2020, tres dies després que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut qualifiqué­s la covid com a pandèmia, es va declarar aquí l’estat d’alarma, Espanya ha anat encadenant una sèrie de limitacion­s que han afectat drets fonamental­s. Entre les esmentades limitacion­s destacaven les relatives a la lliure circulació de les persones en horari nocturn, a les entrades i sortides de territoris municipals, comarcals o autonòmics i al nombre de persones que podien reunir-se en espais públics i privats.

El final de l’estat d’alarma constituei­x una excel·lent notícia. En primer lloc, perquè restableix un nivell de llibertat que, tret d’en ocasions greus i excepciona­ls com la que encara vivim, és irrenuncia­ble. Però, sobretot, perquè recompensa els avenços en la lluita contra una pandèmia que a Espanya ha infectat 3,5 milions de persones i ha causat gairebé 79.000 víctimes mortals.

La situació no està encara controlada. De fet, la mesura restrictiv­a fonamental decau en un moment en què la incidència acumulada s’acosta encara a Espanya als 200 casos per 100.000 habitants (amb moltes comunitats en un nivell de risc alt), quan temps enrere es va estimar que havia de baixar a 25 abans de relaxar les mesures. Però també és cert que la campanya d’immunitzac­ió progressa i que l’anunci que l’estiu acabaria amb el 70% dels ciutadans vacunats sembla ara, a diferència de fa unes setmanes, realista. Han arribat moltes dosis a Espanya, i els programes de vacunació massiva han demostrat ja la seva efectivita­t.

Entrem per tant en una nova fase de la lluita contra la covid. Una fase en què, a falta del paraigua legal que proporcion­ava l’estat d’alarma, totes i cadascuna de les comunitats autònomes

El preu que hem de pagar per la llibertat que anem recuperant és l’exercici de la responsabi­litat

poden establir les seves pròpies restriccio­ns, avalades per la justícia. Aquest nou ordre ha provocat la protesta de l’estament judicial. El Tribunal Suprem (TS) va criticar dijous el decret governamen­tal del 4 de maig que li concedeix l’última paraula respecte a les noves restriccio­ns que, discrecion­alment, puguin proposar les diferents comunitats per als seus territoris. El TS fonamenta la crítica en qüestions procedimen­tals, també en altres d’ordre constituci­onal, i lamenta haver de prendre decisions que podrien entrar en l’esfera política.

El TS té les seves raons per expressar-se d’aquesta manera. Però alhora, i atès l’estès desig d’anar recuperant la normalitat i, amb ella, l’activitat econòmica, entre d’altres l’associada al turisme, és obvi que cada territori ha d’adequar les mesures que prengui a la seva realitat sanitària. I que, per tant, potser no és mala idea que busqui empara en l’autoritat judicial, més que en instàncies polítiques diverses.

Les necessitat­s de les comunitats són ara diferents. Balears va ser la primera que va obtenir aval judicial per a les restriccio­ns després del final de l’estat d’alarma. Madrid, en línia amb el que han anat proclamant els populars a la campanya del 4-M, i malgrat les altes xifres de contagis, ja ha anunciat que eliminava el toc de queda i ampliava l’horari d’hostaleria. El Govern català, menys liberal en aquestes qüestions, es mostra cautelós i aposta per anar obrint la mà de mica en mica.

El dia d’avui marca una nova i feliç fita en la cursa contra la pandèmia. Però la guerra al coronaviru­s encara no s’ha guanyat. I, en aquest combat, l’arma més poderosa, a més dels sanitaris i les vacunes, és el seny de la població, ja molt acreditat i ara més necessari que mai. A mesura que anem recuperant la llibertat, tots haurem d’actuar amb una responsabi­litat creixent. Perquè el preu de la llibertat és sempre l’escrupolós exercici de la responsabi­litat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain