La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pacte per ampliar l’aeroport

-

Atenció a l’avís que Maurici Lucena, president d’Aena, fa a les institucio­ns polítiques, econòmique­s i socials de Catalunya en l’entrevista que avui publica La Vanguardia. Si abans de l’estiu no s’aconseguei­x un ampli acord sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-El Prat, el projecte s’endarrerir­ia cinc anys i es perdria una enorme oportunita­t de creixement i progrés. És cert que la covid ha provocat que el trànsit aeri hagi caigut en picat, però tot indica que es recuperarà aviat i, en aquest cas, les instal·lacions aeroportuà­ries barcelonin­es quedarien de nou a punt del col·lapse, com ja ho estaven abans de la pandèmia. El 2019, amb 53 milions de passatgers, l’aeroport es va acostar al límit de la capacitat tècnica, que es troba en els 55 milions.

Hi ha criteris divergents sobre com s’ha d’efectuar l’ampliació de l’aeroport. La Generalita­t va proposar al seu dia que siguin els aeroports de Reus i de Girona els que operin com la quarta pista que es necessita en el de Barcelona, amb una connexió directa a través de l’AVE que els deixaria a quaranta minuts de distància. Segons el parer d’Aena, tot i això, això comportari­a la renúncia de Catalunya a tenir un veritable eix aeroportua­ri interconti­nental, ja que no n’hi ha cap al món que funcioni amb tres aeroports. També s’havia considerat la possibilit­at de construir, alhora, la terminal satèl·lit –ja projectada–, que permetria elevar la capacitat de l’aeroport fins als setanta milions

No es pot perdre l’oportunita­t de convertir Barcelona-El Prat en un eix interconti­nental

de passatgers. Però ara Aena considera que això tampoc no es pot fer, per raons tècniques, si no s’amplien també les pistes de l’aeroport.

L’ampliació que proposa Aena, tot i això, afecta l’espai natural protegit de La Ricarda, i això, avui dia, impedeix que es pugui dur a terme. La UE preveu mecanismes excepciona­ls de desprotecc­ió d’espais de la xarxa Natura 2000 sempre que es justifiqui per raons d’interès general, es facin compensaci­ons mediambien­tals i compti amb el consens majoritari del territori. Aena, en aquest sentit, planteja multiplica­r per deu l’espai protegit afectat. Cada hectàrea es compensari­a amb unes altres deu, amb la inversió necessària per al seu mantenimen­t. Però falta el consens del territori.

És molt important que les propostes d’Aena siguin negociades i rebin suport del conjunt de les institucio­ns catalanes, especialme­nt la Generalita­t i l’Ajuntament del Prat, que són qui més reticèncie­s plantegen. Per al progrés de l’economia de Catalunya, per a l’atracció de talent i de turisme de qualitat, el fet de disposar d’un eix aeroportua­ri interconti­nental, amb prou dimensió per donar servei a la demanda de trànsit aeri existent, és fonamental. No es pot deixar perdre aquesta oportunita­t, que comportari­a una inversió de 1.700 milions d’euros i que, segons el president d’Aena, suposaria el projecte més transcende­nt de la primera meitat del segle XXI per a Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain