La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacunats

- Glòria Serra

De petita, vaig conèixer les malalties greus veient nens i nenes, amb una estranya bota al peu, que coixejaven. “Ha tingut la pòlio”, era l’explicació dels pares, amb un accent de pànic a la veu que s’ha quedat clavat a la meva memòria d’infant. Com també el dolor i la por quan als carrers del barri s’explicava la història d’una nena que havia mort de tos ferina, una malaltia que em causava terror a les nits. Recordo vagament les cues a l’ambulatori o a l’escola per punxar-me una vacuna. I no recordo la despreocup­ació amb què després he viatjat per tot el món, protegida per aquestes punxades, perquè la por d’emmalaltir no acostuma a estar vinculada a malalties tan vulgars com el xarampió o la varicel·la, sinó a d’altres amb noms més impactants, com càncer o infart.

Amb aquesta despreocup­ació, hem esborrat la poca informació que teníem sobre les vacunes, vivint com vivim en una zona del món on són tan quotidiane­s que han perdut importànci­a. Amb els anys, aquest oblit ha fet sentir dubtes a moltes persones, atès que la ignorància i la por fan

Hem de ser solidaris vacunant-nos, i també no deixant enrere ningú

sempre bona parella. Quan era petita, algunes mares explicaven a la porta de l’escola rumors sobre punxades que mataven o feien mal als petits. Aquests rumors han tornat, amplificat­s per les xarxes socials i impulsats per persones que se n’aprofiten. Tornen les mentides, com creure que, perquè les vacunes s’adapten a cada mutació del virus, no són segures o són experiment­als, quan és aquesta justament la seva essència i el secret de la seva major o menor efectivita­t.

Tinc hora i dia per vacunar-me, un tràmit fàcil i senzill al web Vacunacovi­dsalut.cat. No puc estar més contenta, perquè com que viatjo molt per tot Espanya cada setmana, sempre tinc la sensació d’estar jugant a la ruleta russa amb la meva salut, la de la meva família i la de tots els que em trobo pel carrer. Confio que aquest tràmit tan responsabl­e i significat­iu per a tots s’estengui a la tan desitjada velocitat per tal que sortim d’aquest malson com més aviat millor.

Perquè, a més, hi ha molta feina a fer. No només econòmica, no només social i assistenci­al. Hi ha molts dols a fer, molts comiats a aquells que hem perdut durant la pandèmia que caldrà realitzar. També escoltar els que han patit, els que s’hi han ofegat psicològic­ament, els que s’hi han sentit massa sols o massa acompanyat­s. Els que han perdut la son, la gana, fer nous amics o oportunita­ts malaguanya­des. Hem de ser solidaris vacunant-nos. I també no deixant enrere ningú.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain