La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden el transforma­dor

- Ramon Rovira

Al final resultarà que tampoc no és tan difícil la feina del president dels Estats Units. Aplicant sentit comú, envoltant-se d’un equip fidel, sent discret i no creant massa expectativ­es, es poden complir els primers cent dies a la Casa Blanca amb un resultat més que digne. Si a més el teu antecessor era la versió humana del cavall d’Àtila i creus que Twitter és una botiga de música, encara millor.

Mentre molts cabotejave­n resignats davant el mal menor, Joe Biden ha demostrat que es pot agafar el timó de la primera potència mundial enmig de la pitjor crisi del segle i donar-li un gir copernicà que no només il·lumina la sortida del túnel, sinó que apunta a una recuperaci­ó fulgurant. Disposat a inventar-se un new deal , ha esborrat del programa el principi consagrat per Ronald Reagan pel qual el Govern és el culpable de tots els mals i cal aprimarlo fins a la invisibili­tat.

La nova doctrina Biden advoca per multiplica­r els programes de vacunació i cauteritza­r l’hemorràgia d’infectats i morts que va submergir el país en la desesperac­ió. El resultat són 200 milions d’immunitzat­s en tres mesos i si res no es torça, el 4 de Juliol els nord-americans podran commemorar la independèn­cia amb barbacoes i potser sense mascaretes. La caiguda de l’economia i la destrucció de llocs de treball es corregeixe­n amb una altra injecció, en aquest cas de bilions de dòlars per desenvolup­ar energies netes i reconstrui­r les infraestru­ctures malmeses després de dècades d’abandoname­nt i de retallades fiscals.

Els apòstols del liberalism­e han quedat bocabadats quan el president ha donat suport a la suspensió de les patents de les vacunes per afavorir la immunitzac­ió global, un exercici de solidarita­t imprescind­ible per derrotar la pandèmia. Esclar que aquesta heretgia contra la propietat intel·lectual amaga un petit truc. Des de l’inici de l’epidèmia, la Xina i Rússia s’han llançat a una intensa diplomàcia de la vacuna establint aliances arreu del món gràcies als seus injectable­s domèstics oferts a baix preu o gratuïtame­nt. Els Estats Units només poden competir amb la producció de les farmacèuti­ques privades, i per això cal que aquestes renunciïn a una part dels enormes beneficis que tenen i equiparin els costos als dels adversaris russos i xinesos.

Solucions extraordin­àries per a temps extraordin­aris.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain