La Vanguardia (Català-1ª edició)

A Astúries i Castella i Lleó ja hi ha un 40% de vacunats

Són les zones més envellides i que han posat més dosis

- ALBERT MOLINS

Fins divendres, a Espanya, un 33,5% de la població diana –els majors de 16 anys– havia rebut com a mínim una dosi d’alguna de les vacunes, i un 15% les havia rebut totes dues. Però a Astúries, Castella i Lleó, i Galícia els percentatg­es de població immunitzad­a són molt superiors. Fins a un 41% d’asturians i castellano­lleonesos han rebut com a mínim una dosi, i un 39% dels gallecs. Respecte als que ja han rebut la pauta sencera, el rànquing es repeteix i Astúries l’encapçala amb un 21% dels majors de 16 anys, seguida de Castella i Lleó amb un 20%, i Galícia amb un 19%.

Aquestes tres comunitats tenen poblacions dispars pel que fa al nombre d’habitants, però totes tres comparteix­en dues coses. D’una banda, són les que més vacunes han rebut proporcion­alment a la quantitat de població: Astúries, 583 per cada 1.000 habitants, Castella i Lleó 580 i Galícia 540. Tanmateix, són les tres autonomies amb la població més envellida d’Espanya, segons dades de l’INE del 2020. Astúries té un taxa d’un 224%, (que vol dir que hi ha 224 persones de més de 64 anys per cada 100 menors de 16), Galícia de 202% i Castella i Lleó de 201%.

A l’altre extrem, Balears, amb més població que Astúries (amb gairebé 1,3 milions d’habitants) és la comunitat que menys dosis ha rebut proporcion­alment, 339 per cada 1.000 habitants. Només les ciutats autònomes Ceuta (324) i Melilla (308) n’han rebut menys. És aquí on la vacunació és més feixuga. A les Balears només un 11% de la població objectiu ha rebut dues dosis i un 26% com a mínim una. A Melilla un 11% i un 25%, i a Ceuta un 12% i un 27%.

Les Balears (102%), Ceuta (58%) i Melilla (45%) són tres de les quatre comunitats amb la població més jove. Faltaria Múrcia (88%).

Segons el pla de vacunació del Ministeri de Sanitat, la immunitzac­ió es fa dividint la població en grups d’edat i s’ha començat per les persones dels grups de més edat. Així, el repartimen­t s’ha fet de manera que aquelles comunitats que tenien més proporció de persones en els grups d’edat més grans en relació amb la seva població total fossin les que més dosis rebessin. O sigui, que aquelles comunitats amb la població més envellida, i per tant més vulnerable, han estat les més afavorides en el repartimen­t. I més dosis significa que es poden posar més vacunes i arribar a més gent en menys temps. Però, en general, la vacunació avança a bon ritme, justament perquè ha crescut notablemen­t l’arribada de vacunes. La setmana passada en van arribar prop de 3,5 milions. D’ençà que va començar la vacunació, el 27 de desembre, cap setmana no n’havien arribat tantes. I aquesta setmana n’ha tornat a arribar una remesa semblant.

Les de la setmana passada són les que les comunitats han estat injectat aquesta setmana. I es posen totes a tot arreu. No hi ha diferèncie­s significat­ives entre els percentatg­es d’administra­ció de les diferents regions, i divendres era d’un 90% de mitjana, a Catalunya d’un 89,5%.

Ara, la incògnita més gran sobre la campanya de vacunació espanyola és què passarà amb AstraZenec­a. De moment, aquesta vacuna a Espanya està reservada exclusivam­ent per a les persones d’entre 60 i 69 anys, un total de 5.336.986 persones, de les quals un 62% ja n’ha rebut com a mínim una dosi, i un 6,5% totes dues.

Del més d’1,5 milions de dosis d’AstraZenec­a de l’últim lliurament, algunes haurien d’haver estat per començar a administra­r la segona dosi als treballado­rs essencials menors de 60 anys –policies, mestres...– que van rebre la primera vacuna al febrer –unes 250.000 persones a Catalunya–, i que ara compleixen el termini de 12 de setmanes entre la primera i la segona dosi.

Espanya ha decidit no administra­r-la mentre duu a terme un assaig clínic per estudiar la possibilit­at que aquesta segona dosi sigui de Pfizer. Si finalment és així, quan s’acabi d’immunitzar el grup d’entre 60 i 69, hi haurà milers de dosis d’AstraZenec­a agafant fred a les neveres.

La incògnita és què passarà amb AZ quan s’acabi d’immunitzar les persones entre 60 i 69 anys

 ?? ASTURSALUD / EP ?? Alguns ciutadans d’Astúries han rebut la vacuna directamen­t sense baixar del cotxe
ASTURSALUD / EP Alguns ciutadans d’Astúries han rebut la vacuna directamen­t sense baixar del cotxe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain