La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova York: del tancament a oferir vacunes als visitants

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Fa un any, malgrat que de vegades sembla que ha passat un altre segle, la ciutat de Nova York era el pitjor lloc del món. Tenia més infectats i més morts per la pandèmia que ningú a la resta del planeta.

Als carrers només s’hi sentien refilets dels ocells i les sirenes de les ambulàncie­s. A poc a poc es va recobrant el sentit de la realitat, malgrat que encara no és el que era.

L’alcalde Bill de Blasio ha fet saber aquesta setmana la seva última pensada, que il·lustra el nou esperit de la ciutat i com han canviat les coses.

A partir del 19 de maig, com va anunciar el governador Andrew Cuomo, la ciutat reobrirà gairebé al 100%, cosa que ha despertat alegria i també dubtes sobre si no s’accelera massa. Per qüestions logístique­s, els teatres de Broadway s’esperaran fins al 14 de setembre.

Així que, de cara a atreure turistes, principal font d’ingressos i motor del mercat laboral, De Blasio ha explicat que Nova York oferirà vacunes als visitants com a reclam. Les unitats mòbils s’aniran desplaçant pels llocs més visitats, en especial per Manhattan.

L’evolució de la ciutat, un dels llocs més estrictes pel que fa al tancament comercial, expressa l’optimisme que s’ha escampat pels Estats Units durant l’últim mes.

Els contagis, hospitalit­zacions i morts han caigut dràsticame­nt per l’efecte de la vacunació. El president Biden va aixecar el mandat sobre l’obligació de portar la màscara en públic si s’ha rebut el sèrum i fins i tot els estats que han mostrat més preocupaci­ó amb el virus –i Nova York és al capdavant– també han decidit que és l’hora de tornar a la normalitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain