La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alleujamen­ts de cara al 21 de maig, pont de Pentecosta

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

A Alemanya regeix un tancament parcial de la vida pública però no hi ha un calendari de desescalad­a per dates, sinó un mecanisme anomenat fre d’emergència, que obliga a endurir restriccio­ns en ciutats o districtes que superin la taxa d’incidència de 100 nous contagis per cada 100.00 habitants durant 3 dies consecutiu­s.

Actualment hi ha classes presencial­s a les escoles, i a gairebé tots els lands (estats federats) es pot comprar a les botigues no essencials i anar a la perruqueri­a, al zoo i als museus, presentant test d’antígens negatiu de no pas més de 24 hores. Però si se supera la taxa local de 100, en aquella zona cal tancar les botigues i els establimen­ts esmentats, i s’aplica un toc de queda entre les 22 i les 5 hores. També es limiten les reunions privades als membres d’una mateixa llar i a només una persona de fora (els menors de 14 anys no computen).

Tot i això, així que avança la campanya de vacunació, Alemanya comença a doblegar la tercera onada de la covid, tal com va afirmar divendres el ministre de Sanitat, Jens Spahn, i tot indica que s’acosten reoberture­s més àmplies. La majoria dels 16 lands preveu lleus reoberture­s a partir del divendres 21 de maig, és a dir, just per al pont de dilluns de Pentecosta, quan els alemanys solen fer viatges de turisme, ara encara proscrits. En aquelles dates, Baviera planeja reobrir terrasses i cerveserie­s amb exteriors (Biergarten).

Des d’aquest cap de setmana, els vacunats amb totes dues dosis –quan hagin passat dues setmanes des de la segona punció– i els que han passat la malaltia no necessiten presentar test d’antígens ni complir el toc de queda. Els immunitzat­s tampoc estan obligats a fer quarantena al tornar de viatges a l’estranger.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain