La Vanguardia (Català-1ª edició)

S’acaba l’alarma, continua l’alerta

- Antoni Trilla Hospital Clínic – Universita­t de Barcelona - ISGlobal

Aquesta matinada s’ha acabat l’estat d’alarma a Espanya. La paraula alarma es fa servir per designar un avís o senyal que adverteix de la proximitat d’un perill. La pandèmia és un perill actual i cert. Una situació d’alerta implica vigilància o atenció. És un avís per estar o mantenir-se en guàrdia. Penso que ara i aquí hauria de ser ben bé així.

Les xifres indiquen que fins aquesta setmana s’han registrat oficialmen­t 155 milions de casos de covid a tot el món i 3,5 milions de morts. A la UE se n’han comptabili­tzat 51 milions de casos. A Espanya 3,5 milions i 78.500 persones mortes per coronaviru­s. Aquestes xifres estan calculades a la baixa. Un treball acabat de presentar indica que la mortalitat real de la covid podria ser un 50% superior.

A Catalunya se n’han registrat 600.000 casos. La incidència acumulada els últims 14 dies es va situar en 250 casos per 100.000 habitants (un valor alt). Un 7% dels llits dels hospitals catalans i un 35% dels llits d’uci són ocupats per pacients amb covid. Fins aquí l’impacte en sentit estricte del coronaviru­s en la salut i el sistema sanitari.

La vacunació, juntament amb les mesures de prevenció individual i col·lectiva, és la principal estratègia de control de què disposem. Espanya ha adquirit 93 milions de dosis de vaccins contra la Covid-19.

N’ha rebut 21 milions (un 22% del total) i s’han administra­t 18 milions de dosis (un 85% de les rebudes). Un 27% de la població ja ha rebut una dosi d’aquests vaccins i està raonableme­nt protegida. A Catalunya gairebé el 100% de la gent de més de 80 anys ha rebut una dosi de la vacuna. El mateix passa per a un 75% dels ciutadans de 70 a 79 anys, un 66% dels de 60 a 69 anys i un 13% dels de 50 a 59 anys. Necessitem arribar a xifres de vacunació total més altes. Israel i el Regne Unit ja superen el 60% i el 50%, respectiva­ment.

Pot ser que un 35% de la població espanyola sigui immune al virus (els vacunats, a més de les persones que han superat la covid). Això implica que un 65% de la població (2 de cada 3 ciutadans) encara és susceptibl­e al virus i per això es pot infectar i infectar els altres. Sabem on és més gran el risc de contagi: en espais tancats o mal ventilats, amb molta gent a dins, tots pròxims i quan s’hi estan un temps prolongat. Resum de la situació avui a Espanya com si fos un telegrama, sense signes de puntuació (la paraula stop era de franc): “Finalitzat estat d’alarma Stop Continua la pandèmia Stop Nivells alts d’infecció Stop Majoria població susceptibl­e Stop Risc elevat de contagi Stop Vacunació en progrés però lenta Stop Recomanem mantenir situació d’alerta Stop”.

Conclusion­s: la fi de l’estat d’alarma pot afavorir el coronaviru­s si no mantenim, tothom, un nivell d’alerta elevat durant uns quants mesos. Cal que continuem en guàrdia. Cal que es continuï vacunant tota la població. I cal fer-ho bé i de pressa.

(@ToniTrilla)

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain