La Vanguardia (Català-1ª edició)

La marquesina espera una rehabilita­ció integral

-

tracta d’un terreny limítrof al passeig de la Circumval·lació que pot ser edificable i que “es deixa a punt perquè el desenvolup­ament previst es pugui dur a terme quan correspong­ui sense afectar l’estació”, asseguren des de l’administra­dor d’infraestru­ctures.

El destí d’aquesta petita parcel·la és una peça més del gran repte pendent que s’està canalitzan­t per mitjà de la redacció d’un pla director a fi de definir la visió de futur de l’àmbit de la Ciutadella, on s’inclou l’estació de França. Des de fa més d’un any Matilla i els seus treballen en la definició d’un pla director amb molts fronts oberts però una premissa clara: “Que la Ciutadella deixi de ser un mur i connecti amb el litoral”. La construcci­ó de tres edificis per allotjar institucio­ns científiqu­es i d’investigac­ió al solar que antigament ocupava el mercat del Peix –ara és un pàrquing– es pot considerar la primera pedra del projecte de la Ciutadella del Coneixemen­t, una de les transforma­cions estratègiq­ues que aspiren a transforma­r un espai en terra de ningú.

L’arquitecte en cap reconeix que encara hi ha moltes peces per encaixar al pla director. Un dels aspectes per definir és com es podria connectar el parc amb el front marítim, amb la consegüent superació de la platja de vies i la ronda Litoral mitjançant una passarel·la o alguna fórmula que integri la fractura viària i ferroviàri­a amb el continu urbà. És el que la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme,

Janet Sanz, defineix com “trencar barreres”, millorant la connexió del continu urbà d’una banda i de l’altra sense necessitat d’interrompr­e l’activitat ni de l’estació ni de la ronda.

Mentre tot això es defineix i queda clar que l’estació no es toca, sí que caldran alguns retocs per mantenir la seva presència imponent, que la va convertir en bé cultural d’interès local. La marquesina, remodelada amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992, ha envellit més de pressa del previst. Fonts del sector expliquen que en comptes de fer servir un material amb una vida útil de mig segle se’n va utilitzar un d’obsolet que amb prou feines

L’empresa que havia de reformar la coberta ho va deixar a mitges i ara s’ha de tornar a licitar

L’Ajuntament busca la fórmula per superar la platja de vies sense afectar el pas de trens

té una durabilita­t de 20 anys. N’han passat gairebé 30 i el resultat salta a la vista. Nombroses plaques de metacrilat de la marquesina han sortit volant els últims anys i quan plou és un espectacle.

La brillantor del vestíbul i de les andanes, que es beneficien de diverses inversions de preservaci­ó i millora, contrasten amb la coberta, molt deteriorad­a. Als laterals, des de fora de l’estació, el mal estat encara s’amplifica més per la sensació d’abandoname­nt i solitud que envolta l’entorn. Fonts d’Adif reconeixen el diagnòstic i lamenten que fa cinc anys es va adjudicar una rehabilita­ció integral però l’empresa encarregad­a va començar els treballs i poc després va renunciar al contracte. Des d’aleshores la degradació s’ha agreujat i el procés burocràtic s’ha eternitzat. La intenció de l’administra­dor d’infraestru­ctures és tornar a treure els treballs a concurs aquest any per un import estimat de més de tres milions d’euros.

És una actuació simple però laboriosa, que comportarà la instal·lació de grans bastides i que també serà un missatge per als que interprete­n el futur a partir dels gestos que veuen en el dia a dia de l’estació.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’Ajuntament estudia la fórmula per superar la platja de vies i unir la Ciutadella (a l’esquerra) amb el front litoral (a la dreta)
ÀLEX GARCIA L’Ajuntament estudia la fórmula per superar la platja de vies i unir la Ciutadella (a l’esquerra) amb el front litoral (a la dreta)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain