La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou sistema per evitar abocaments sòlids al mar

L’Ajuntament de Badalona instal·la pintes intercepto­res de residus als 13 sobreeixid­ors del claveguera­m

- FEDE CEDÓ Badalona

En alguns ports del litoral metropolit­à els pescadors es veuen obligats a navegar a més distància per garantir les seves captures, ja que “des del Besòs fins a Premià hi ha un abocament permanent de plàstics i tovallolet­es higiènique­s”. La majoria d’aquestes escombrari­es venen de terra a través de les riuades i sobreeixid­ors del claveguera­m. Per pal·liar aquests abocaments, l’Ajuntament de Badalona ha instal·lat pintes d’intercepci­ó per a aquests rebutjos a les sortides dels sobreeixid­ors.

La brutícia al mar provoca la crisi de la pesca artesanal a la costa catalana, que redueix les captures i augmenta la recollides de rebutjos, que, a més, provoquen un greu perjudici econòmic perquè fan malbé les xarxes. Els ajuts gestionats per la direcció general de Pesca de la Generalita­t, negociats a través del Fons Europeu Marítim i de la Pesca o el programa Pesca Neta, són insuficien­ts per compensar les pèrdues que el sector pateix amb la recollida d’escombrari­es al mar.

A Badalona, l’aigua residual i de pluja que es recull a la ciutat a través del claveguera­m es condueix cap al col·lector de Llevant per acabar a la depuradora del Besòs. Tot i això, en episodis de

Amb aquesta instal·lació es retindran quilos d’escombrari­es, sobretot plàstics i tovallolet­es

pluja abundant (5 litres per metre quadrat –“tot i que, de vegades, ja passa amb tres” apunten des de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Badalona–) es col·lapsa el col·lector. Llavors, per controlar el cabal hi ha els sobreeixid­ors, de manera que quan arriba a un nivell que el col·lector pugui entrar en càrrega i es col·lapsi, l’aigua el sobrepassa, vessa i es canalitza, amb tot el que arrossega, fins al mar.

Per evitar que els rebutjos arribin al mar, l’Ajuntament ha instal·lat unes pintes de retenció. Es tracta d’estructure­s metàl·liques en forma de pinta ancorades a terra al tram final, entre l’inici del sobreeixid­or i la platja, a les quals queden retingudes les restes sòlides arrossegad­es, mentre deixen passar l’aigua. Una vegada acabat l’episodi de pluja es netegen les pintes i es recullen les escombrari­es retingudes. Fins ara hi havia tres pintes a la ciutat, a les quals s’han afegit deu més per cobrir els tretze sobreeixid­ors amb el sistema de retenció de sòlids.

Amb la prova pilot de tres pintes, el 2020 es va evitar que arribessin al mar 18.810 litres d’escombrari­es, dels quals un 75% eren plàstics, un 5% matèria orgànica, un 2% fustes i un 1% olis i greixos. Si es traslladen aquestes dades a les 13 pintes que estaran instal·lades aquest mes, s’evitarà que puguin arribar a les platges uns 82.000 litres anuals de rebutjos. Des de Medi Ambient reconeixen que “no es podrà acabar del tot amb el problema” dels residus al mar, però s’evitarà “que n’arribi un gran volum a les platges”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain