La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ulls del jove òptic afganès

- CARINA FARRERAS

La sort, la bona sort, és una circumstàn­cia que ha acompanyat al llarg de la vida el jove optometris­ta afganès Matin Shah Khwaja, malgrat les adversitat­s que ha patit, com els ulls danyats de naixement o la mort del seu germà petit, mentre jugava al pati de l’escola, per una “bala perduda”. “Sempre he trobat bona gent”, celebra. Sort en un terreny fèrtil, abonat per a la solidarita­t.

En Matin va arribar a Barcelona, des de Kabul (Afganistan), amb 17 anys, per operar-se de distròfia corneal, una malaltia degenerati­va de l’ull que ha afectat tres dels seus set germans. Estudiant complidor, el noi estava terroritza­t amb la perspectiv­a que el deterioram­ent visual, “un núvol blanc sobre l’ull”, avancés fins al punt de quedar-se cec i invàlid per sempre.

Va arribar a Barcelona la primavera del 2014 gràcies al seu germà gran, l’Ahmed, casat amb una jove catalana, la Maria, amb qui tenia dues filles. “El dia que em va dir que havia aconseguit reunir diners i que tenia un bitllet d’avió per a mi, vaig sentir una emoció molt forta, entre alegria i por”, explica en Matin. Por per deixar casa seva, els seus pares, la seva ciutat. Por per les conseqüènc­ies de la cirurgia. I una gran alegria perquè si alguna cosa el podia salvar del seu destí era, precisamen­t, el pas per un quiròfan. “Tenia por també de no reconeixe’m a un mirall, amb uns ulls d’un altre color”, somriu ara.

“El trasplanta­ment de còrnia no afecta el color sinó la capa transparen­t més externa de l’ull”, explica el cirurgià oftalmòleg Rafael Barraquer, el metge que el va operar. La còrnia serveix de barrera per a la brutícia, els gèrmens, i altres partícules que poden fer malbé els components delicats de l’ull, i filtra certes quantitats dels rajos ultraviola­ts del sol. La Fundació Barraquer, que atén col·lectius vulnerable­s sense cost, és el principal centre hospitalar­i europeu a operar distròfia corneal. La d’en Matin era d’origen genètic, freqüent en societats endogàmiqu­es com l’afganesa. Els seus pares són cosins. “L’operació va anar bé, faltava per veure si no rebutjava el trasplanta­ment, i li quedava un tractament llarg per davant”, apunta Barraquer.

“Què veus?”, li va preguntar l’Ahmed quan li van retirar les benes. “Dones ballant”, va fer broma en Matin. “Quina sort!”, li va fer l’ullet el germà. Junts van anar a veure el mar. I l’adolescent, nascut entre muntanyes i rius que s’evaporen abans de desembocar al litoral, va descobrir una extensió blava tan immensa que es perd en l’horitzó, com la plana del Turkmenist­an. Després, es van endinsar a les tripes de Barcelona que tant havien enlluernat l’Ahmed quan nou anys abans va arribar a la ciutat (amb un cooperant català que va fer la seva causa com a pròpia, també distròfia corneal). “Ja no només hi veia –recorda en Matin–, sinó que veia coses extraordin­àries com una ciutat viva sota de la terra, amb persones caminant d’un costat a l’altre, parades de menjar i roba, amb trens circulant a tota velocitat”.

Va aprendre català durant l’estiu, va cursar batxillera­t amb bona nota, tot i que insuficien­t per entrar a Medicina, però sí al grau d’FP Dual d’Òptica d’Ulleres. “M’han tornat la vista i jo he de treballar en salut visual, potser no com a oftalmòleg, però sí al seu costat”. I al seu país on, diu, hi ha molt per fer.

L’Institut Joan Brossa (al Guinardó de Barcelona) és l’únic a Catalunya que imparteix aquest grau d’FP dual que ofereix formació i feina alhora. A causa de l’expansió del sector (i el creixement ràpid de la miopia: l’OMS ha declarat que el 2050 un 50% de la població mundial tindrà discapacit­at visual) la inserció laboral és del 100%.

“En Matin era molt tenaç”, recorda la seva professora Pilar Godínez, si no entenia alguna cosa, moltes vegades a causa del vocabulari, insistia i insistia fins a comprendre-ho tot”. En vista d’aquesta actitud i capacitat, Godínez el va animar a continuar la seva formació a la universita­t, un camí pel qual opten la meitat dels titulats.

Un 10% dels estudiants del grau d’Òptica i Optometria venen del Joan Brossa, explica Joan Gispets, degà de la facultat de la UPC, situada a Terrassa. “És un percentatg­e alt respecte a altres carreres, però estan molt ben formats i tenen experiènci­a laboral”, assenyala el degà.

En total hi ha 90 places, cosa que confereix a aquesta facultat una familiarit­at poc comuna en l’àmbit universita­ri. Això explica que finalitzat el primer quadrimest­re del primer curs la secretària se sorprengué­s amb la intenció d’en Matin d’abandonar els estudis. “Vull donar-me de baixa”, li va dir amb senzillesa.

La secretària va revisar l’expedient acadèmic de l’alumne. Normalment els abandoname­nts a la universita­t

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Matin Shah Khwaja a la facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa de la UPC
CÉSAR RANGEL Matin Shah Khwaja a la facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa de la UPC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain