La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llibreria Balmes: 100 anys

Foment de Pietat Catalana va crear la llibreria religiosa més antiga de Catalunya

- JOSEP PLAYÀ MASET

El 1909 el sacerdot i escriptor Eudald Serra i Buixó va fundar l’associació Foment de Pietat Catalana dedicada a l’edició i difusió de llibres religiosos en català. Va comptar amb el suport del bisbe Josep Torras i Bages, va impulsar diverses revistes i el 1916 va crear la llibreria Balmes. Quatre anys més tard, la llibreria es va traslladar al carrer Duran i Bas 11, de Barcelona, on encara continua i on ara celebra el centenari.

La llibreria Balmes, situada a la planta baixa d’un edifici modernista del Barri Gòtic, s’ha convertit en la llibreria religiosa més antiga de Catalunya. Des del 1994 pertany a la Fundació Ramon Orlandis, que porta el nom del jesuïta que va fundar la revista Cristianda­d el 1944. El president d’aquesta fundació és Josep Maria Alsina Roca, rector emèrit de la Universita­t Abat Oliba, qui explica que actualment a més dels llibres religiosos també tenen llibres de temàtica humanístic­a, juvenil i familiar, sempre en el marc de la cultura catòlica. A la mateixa llibreria s’hi venen també alguns objectes religiosos com medalles, rosaris i imatges, i s’hi poden adquirir el vi i les formes per a la comunió.

Com la resta de negocis, ha patit els embats de la pandèmia, tot i que d’altra banda han augmentat les vendes en línia, fins i tot cap a l’Amèrica Llatina. El confinamen­t ha impedit fins ara de celebrar el centenari però s’espera a conèixer la nova situació per organitzar alguna mena d’acte.

L’edifici on es troba la llibreria i distribuïd­ora Balmes és ocupat per la Fundació Balmesiana i la Fundació Cultura Religiosa, que són també els propietari­s de l’Editorial Balmes, que publica llibres de litúrgia i d’espiritual­itat.

La Fundació Ramon Orlandis manté la revista Cristianda­d, dirigida pel professor Antoni Prevosti Monclús. Fa tres anys la revista va arribar al número mil. Actualment la seva periodicit­at és mensual i es venen més de mil exemplars per subscripci­ó.

A Barcelona hi ha altres llibreries religioses. La més coneguda és la Claret, fundada el 1971 pels Missioners Claretians de Catalunya, situada al carrer Roger de Llúria 5, que organitza també

A Barcelona també hi ha les llibreries religioses Claret, Paulines, Don Bosco i Abadia de Montserrat

nombroses presentaci­ons de llibres i actes a la seva sala Pere Casaldàlig­a. És una llibreria generalist­a però amb notable atenció al llibre religiós. I en la mateixa línia hi ha la llibreria Paulines, a Ronda de Sant Pere 19, fundada per les Filles de Sant Pau, el 1946, i la llibreria Don Bosco, al barri de Sarrià, vinculada als salesians. També hi ha la llibreria de l’Abadia de Montserrat, a Ausiàs Marc 92-98, inaugurada l’any 2006, però bàsicament ven les seves pròpies publicacio­ns així com discos de l’Escolania i ceràmica de les monges benedictin­es.

A Girona, la llibreria més antiga és la Geli, creada el 1879, que va néixer com a llibreria religiosa però després es va convertir en llibreria general i ha perdut tota connotació religiosa. Hi ha també la llibreria diocesana Casa Carles, a la plaça del Vi 2. I a Tarragona hi ha la llibreria de l’arquebisba­t, a Pla de Palau 2, que treballa en col·laboració amb la Claret.

A Barcelona hi ha, a més, petites llibreries vinculades a altres confession­s. Entre les més rellevants, la llibreria AlfaOmega, del passeig de Sant Joan 172, i Abba Distribuid­ora Cristiana, al carrer Girona 7, totes dues a Barcelona i centrades en temàtica evangèlica. La llibreria Epsilon, al carrer Casanova 82, està especialit­zada en budisme.

 ??  ?? Façana de l’edifici modernista de la llibreria Balmes al carrer Duran i Bas
Façana de l’edifici modernista de la llibreria Balmes al carrer Duran i Bas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain