La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rosalía i l’algoritme

- Ignacio Orovio

Fa pocs dies, Rosalía es va adreçar directamen­t a L’Algoritme en to crític. Com si fos la professora que exigeix més als seus alumnes. En un tuit, la cantant de Sant Esteve Sesrovires declarava: “L’Algoritme és un avorriment. Per què vull que em suggereixi­s només el q ja tinc predisposi­ció a veure? Mostra’m el q normalment no em sol interessar així aprendré alguna cosa nova lol” (“lol” és un acrònim en anglès que significa laughing –o laugh– out loud, que pot traduir-se com riure en veu alta, o molta estona, o a rialles).

Rosalía es mofa d’una fórmula que sap què li agrada però no sap què li podria agradar: estan entrenats així. Per afinitat estilístic­a, ideològica, geogràfica... L’algoritme no intueix que pot ser que a Rosalía li agradin les pel·lícules de l’oest o The Crown però que aquella tarda n’estava fins al capdamunt, de John Wayne o de Carles d’Anglaterra, i potser insistia en Tombstone, Silverado o que comprovés que, en efecte, Camilla Parker-Bowles sempre va rondar per allà.

Triar és, sens dubte, el gran repte de l’espectador contempora­ni. L’algoritme pot ajudar, això és obvi, però no sap què és el tedi, la necessitat de canviar, la traïció, encara que sigui a un mateix. Netflix, de fet, acaba d’afegir l’opció “reproduir alguna cosa”, basada en l’historial i gustos de l’espectador.

Passa el mateix a les plataforme­s musicals, en què els artistes es linken estilístic­ament i partint dels seus oients comuns. Els que escolten Rosalía, per cert, escolten també C. Tangana,

Mala Rodríguez, Dellafuent­e i Paloma Mami, segons la selecció (algorítmic­a) de Spotify.

Un estudi de Deezer, una pàgina britànica de streaming musical, revelava fa un parell d’anys que a partir dels 30 anys la major part dels melòmans no té interès (o temps) a descobrir artistes nous, i es dedica en bucle a allò que ja li agrada. (Caldria afegir que els més joves de deu anys fan la mateixa escolta reiterativ­a, fins a l’exasperaci­ó) (paterna)). Un estudi semblant de Spotify realitzat el

L’algoritme no sap què és el tedi, la necessitat de canviar ni la traïció

2015 situava aquesta edat als 33 anys.

Un 60% dels enquestats per Deezer van assegurar que tenien una rutina musical. Un 25% rarament escolta novetats després dels 24 anys. A aquesta edat, un 75% va dir que descobria cada setmana deu noves cançons i un 64% que cada mes es quedava amb almenys cinc artistes nous.

Un 47% prometia que desitjaria continuar descobrint músics i bandes, però tenia tres problemes que l’hi impedien: nens petits (11%), una feina absorbent (16%) i... massa opcions (19%). I L’Algoritme?

Altres anàlisis publicades a The New York Times iala revista Memory & Congnition indiquen que no és només per falta de temps, sinó per les connexions neuronals que certes cançons ocasionen al cervell. Descoberte­s en moments d’intensitat emocional i hormonal, hi ha temes que s’associaran per sempre a èpoques, llocs o persones i rescataran emocions. Aquests hits en bucle, a més, tenen un altre avantatge: l’oient d’un gran tema conegut sap quan arribarà el moment àlgid i allibera dopamina. Allibera plaer. És l’anomenada “fase d’anticipaci­ó”, i no necessita algoritme.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain