La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quina obra de teatre va originar el 1920 el terme ‘robot’?

- JUSTO BARRANCO

Va ser nominat al Nobel de Literatura set vegades i malgrat que no ho va aconseguir –va morir amb només 48 anys, el 1938–, les seves obres continuen reimprimin­tse i, a més, va llegar al món la paraula robot, que va acabar substituin­t les tradiciona­ls autòmat o androide. Un vocable, robot, provinent de la llengua de l’autor, el txec, en què té un significat paradoxal avui que la intel·ligència artificial i l’automatitz­ació i robotitzac­ió massives auguren per a alguns un futur en què la humanitat podria quedar sotmesa. I és que en txec robota significa servent, treball forçat. De fet, deriva de rab, esclau.

Malgrat això, algunes de les mateixes preocupaci­ons existents avui respecte als robots, però també sobre la humanitat, ja es trobaven darrere de l’obra de teatre R.U.R., escrita el 1920 pel genial Karel Capek i que per al 1923 ja s’havia traduït a 30 idiomes i aconseguit un gran èxit a Europa i als EUA, on Spencer Tracy va fer de robot el 1922 al seu debut a Broadway. R.U.R. –sigles de Rossumovi Univerzáln­í Roboti (Robots Universals Rossum, un joc de paraules en què Rossum al·ludeix a raó, saviesa)– arrenca en una factoria que crea éssers artificial­s anomenats robots que poden ser confosos amb humans: equivaldri­en als replicants de Blade Runner. En una societat consumista en què cau la natalitat, els robots es converteix­en en necessaris per a les grans corporacio­ns, rebaixant els costos a una cinquena part. Uns robots que senten però que semblen satisfets fins que es rebel·len i extingeixe­n gairebé per complet l’espècie humana. Això sí, dos dels robots descobrira­n l’amor i seran els nous Adam i Eva.

Capek, antifeixis­ta –la Gestapo el considerav­a el seu enemic número dos a Txecoslovà­quia i el va anar a buscar després d’envair el país, però ja havia mort de pneumònia– i anticomuni­sta, va escriure en temps convulsos en tots els sentits, amb l’ascens dels totalitari­smes i amb el fordisme disparant la producció i el consum de masses. Va confessar que inicialmen­t va pensar anormenar labori, del llatí labor, treball, els robots, però el seu germà Josef, escriptor i pintor, li va recomanar roboti. Un Josef que va morir al camp nazi de Bergen-Belsen mostrant que potser cal témer menys els robots que els humans.

I DEMÀ... D’on ve el costum de portar en braços la núvia a l’hora d’entrar a la llar conjugal?

 ?? LV ?? Escena de l’obra teatral
LV Escena de l’obra teatral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain