La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya frena la recuperaci­ó del turisme de creuers a Barcelona

Les Canàries, Andalusia, València i Múrcia s’avancen i ja permeten viatges domèstics

- MAITE GUTIÉRREZ COMPETÈNCI­A DECISIÓ DEL GOVERN

Espanya va tancar els seus ports als creuers el març de l’any passat per contenir la pandèmia i, a les portes de l’estiu, el Govern encara no té data prevista per a la recuperaci­ó d’un turisme amb un alt impacte en les economies locals. Les escales de creuers internacio­nals continuen prohibides a causa de la covid i les navilieres ja han obert rutes alternativ­es a Espanya a la Mediterràn­ia oriental, amb Grècia, Xipre i Croàcia com a destinacio­ns.

Aquesta paràlisi i la por que la pròxima temporada turística no remunti ha portat diversos governs autonòmics amb ports rellevants a prendre la iniciativa i crear una xarxa d’escales per a creuers domèstics, coneguts en l’argot del sector com a creuers de cabotatge: els trajectes es fan exclusivam­ent dins del país seguint protocols sanitaris. Aquests viatges amb vaixell dins de territori nacional, sense escales a l’estranger, sí que estan permesos, però cada govern autonòmic ha d’aprovar-los i fixar criteris per desenvolup­ar-los.

Les Canàries, Andalusia, València i Múrcia els acaben de donar llum verda, mentre que les Balears ultimen la seva posada en marxa. A Catalunya, el port de Barcelona ha sol·licitat a la Generalita­t que el Procicat –l’organisme que acorda les decisions sobre la pandèmia– permeti també aquests creuers domèstics amb la intenció de reprendre l’activitat de manera progressiv­a. El Govern, tot i això, va frenar divendres la iniciativa i encara no en concreta la represa. L’espera ha sorprès el sector, ja que Barcelona és el port líder en creueriste­s a Europa

i la ciutat passa una profunda crisi turística i econòmica.

“Les Canàries van iniciar els creuers domèstics com a prova pilot l’hivern passat amb companyies com TUI Cruises, que va fer organitzar viatges per a turistes alemanys per les illes; és una experiènci­a que esperem replicar aquest estiu a més ports espanyols, fins que es permetin els creuers internacio­nals”, confia Alfredo Serrano, director de l’associació internacio­nal de creuers CLIA a Espanya.

L’interès per recuperar aquest tipus de turisme no ve només de les navilieres, que acumulen pèrdues milionàrie­s i cremen caixa a tota velocitat per l’aturada de la seva activitat. Governs autonòmics, hotels, restaurant­s, comerços i altres negocis locals esperen també l’arribada dels creueriste­s. La indústria havia generat darreramen­t un fort rebuig en determinat­s sectors de la societat i alguns governs municipals, com el que lidera l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per la seva sobtada explosió els últims anys. Però ara tots els esperen amb candeletes. El 2019, els gairebé onze milions de creueriste­s que

Les Balears també ultimen l’aprovació de circuits amb protocols sanitaris

El Port demana d’iniciar els trajectes i MSC està disposada a operar rutes locals

van visitar Espanya van generar un negoci estimat de 1.255 milions d’euros (un 10% del PIB turístic prepandèmi­a) i 26.400 llocs de treball, segons dades de Ports de l’Estat. Espanya era abans de la covid el

segon país receptor de creueriste­s d’Europa, només darrere d’Itàlia, i Barcelona encapçalav­a el rànquing de passatgers al continent, amb més de tres milions de visitants el 2019. “Barcelona té a més un perfil de creuerista molt preuat, amb un important percentatg­e de nord-americans d’alt poder adquisitiu que fan una despesa considerab­le a la ciutat i arriben a través de l’aeroport del Prat”, explica Martí Sarrate, president de l’associació d’agències de viatge Acave. Les agències, gairebé totes pimes i molt tocades per la crisi turística, són també unes grans perjudicad­es per la paràlisi dels creuers. “Un 95% dels viatges amb vaixell es contracta a través d’agència i ara gairebé no hi ha negoci”, lamenta Sarrate. Un estudi de la Universita­t de Barcelona amb CLIA estima en 518 euros la despesa mitjana diària dels creueriste­s que pernocten a la ciutat.

Els governs autonòmics consultats ja estan en converses amb les navilieres perquè ofereixin aquests creuers domèstics, ja sigui per a passatgers estrangers que arriben a Espanya amb avió o per a turistes interns. La companyia MSC, la naviliera més gran del món, valora “molt seriosamen­t” oferir creuers nacionals a Espanya si els principals ports se sumen a la iniciativa, afirma Fernando Pacheco, director general de MSC al país. “Seria la primera vegada que operem trajectes locals a Espanya, com ja fem a Itàlia”, continua. A més, preveu tornar al port de Barcelona, amb la sortida de creuers internacio­nals, a primers d’agost si el Govern ho permet.

Altres navilieres importants estan pendents també del que passi amb els creuers a Catalunya. De moment, Norwegian Cruises ha endarrerit al 5 de setembre els seus viatges des de Barcelona, confirma Kevin Budolz, director d’operacions de la companyia a Europa, mentre que Royal Caribbean espera “que es permetin de nou els creuers internacio­nals a Espanya”, assenyala Ben Bouldin, vicepresid­ent del grup a Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica.

“No es pot aprofitar la covid per atacar la indústria creuerísti­ca”, adverteix sobre els retards al port de Barcelona Josep Francesc Valls, director de la càtedra de Turisme i Retail de la UPF-BSM. “No es tracta de créixer més que el 2019”, continua, “però la pandèmia limitarà l’arribada de turistes, i els creuers són una bona iniciativa per recuperar una activitat que ara està sota mínims”.

 ??  ?? LA VANGUARDIA
El port de Barcelona és líder en creueriste­s a Europa
LA VANGUARDIA El port de Barcelona és líder en creueriste­s a Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain