La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Estem a punt per tornar al port al juliol”

Mario Zanetti, president de Costa Cruceros

- M. GUTIÉRREZ DESTINACIÓ TURÍSTICA

La naviliera Costa Cruceros, propietat del grup Carnival, va reprendre els viatges l’1 de maig amb un creuer a Itàlia, estatal, com els que algunes comunitats autònomes intenten impulsar a Espanya, una fórmula que Catalunya encara no preveu. La companyia operarà amb quatre vaixells aquest estiu, que navegaran per Itàlia, Grècia, França i, si el Govern ho permet, Espanya. El president de Costa, Mario Zanetti, atén La Vanguardia­en una entrevista telemàtica des de Gènova per explicar els plans de la naviliera. Tornar a Barcelona, assegura, és una de les seves prioritats.

Quin impacte ha tingut la pandèmia en la indústria dels creuers?

Enorme. Es tracta d’un esdevenime­nt sense precedents per a la nostra indústria. L’impacte va més enllà de les companyies. Després de suspendre els creuers hem vist el seu efecte en l’economia global. S’estima que l’activitat econòmica derivada dels creuers arriba als 77.000 milions d’euros, amb milers i milers de llocs de treball que en depenen. I la caiguda de passatgers ha estat dràstica. El sector ha passat de transporta­r 30 milions de passatgers a tot el món el 2019 a 500.000 persones el 2020.

Quins són els plans de Costa per a aquest estiu?

En una primera fase ens centrarem en els creuers a Itàlia, amb el nostre vaixell insígnia, el Costa Smeralda. Farem creuers estatals amb visites a diferents ports i ciutats italianes. Tenim la intenció de reiniciar les operacions de manera gradual i responsabl­e. Per això hem desenvolup­at un protocol de seguretat molt estricte i a més seguim les mesures acordades per als creuers pel Govern italià, que ja permet els viatges.

I a part d’Itàlia?

Tenim operacions principalm­ent a la Mediterràn­ia oriental, on els creuers estan autoritzat­s seguint unes mesures sanitàries. El 16 de maig tornarem a operar amb el Costa

Luminosa, amb creuers d’una setmana a Grècia, i més tard, el 26 de juny, el Costa Deliziosat­ambé anirà a Grècia. I ja al juliol, el Costa Firenze, el nou vaixell inspirat en el Renaixemen­t florentí, navegarà en un itinerari d’una setmana per Itàlia.

I a Espanya?

Preveiem que a partir del 3 de juliol el a fer itineraris internacio­nals, amb creuers d’una setmana per Itàlia, França i possibleme­nt Espanya, amb escales a Barcelona i Palma.

Veuen possible tornar a començamen­ts

“Barcelona és el nostre objectiu principal a Espanya, hi ha molt d’interès per viatjar”

de juliol a Barcelona, creuen que el Govern permetrà les escales internacio­nals?

Estem treballant amb els ports espanyols per poder reprendre amb seguretat els creuers i les escales. Barcelona és el nostre interès principal a Espanya, estem a punt per tornar al port al juliol si les autoritats ho permeten. Històricam­ent, hem fets escales a Barcelona amb fins a tres vaixells, i ens agradaria mantenir aquesta relació. Òbviament, ens ajustarem a les mesures i el calendari que marquin les autoritats del país.

Espanya i en concret Barcelona continua sent una destinació de creuers atractiva? Espanya és una de les destinacio­ns preferides, de les que té una valoració més alta, no només per als passatgers de la UE, sinó que també hi ha un gran interès per creuers espanyols a Rússia, els Estats Units i la Xina. Tal com veiem la demanda, Espanya continuarà sent part del turisme mundial.

El govern municipal de Barcelona havia plantejat reduir l’arribada de creuers abans de la pandèmia. Quina relació tenen amb l’Ajuntament de la ciutat?

Fa molt de temps que som a Barcelona i el més important és col·laborar i treballar amb totes les autoritats. Fa poc ens vam reunir amb l’Ajuntament i amb altres institucio­ns a Barcelona i a Espanya per preparar la represa dels creuers. Soc optimista i crec que aquest estiu hi tornarem.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? MARCO BERTORELLO / AFP ?? Mario Zanetti a la seu de Costa Cruceros a Gènova (Itàlia)
MARCO BERTORELLO / AFP Mario Zanetti a la seu de Costa Cruceros a Gènova (Itàlia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain