La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central proposa de posar límits als incentius a la contractac­ió

Treball vol premiar les empreses que ofereixin un contracte fix als aturats

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Les ambicioses reformes al marc laboral remeses pel Govern central a Brussel·les dins del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a preveuen canvis en una de les eines per impulsar l’ocupabilit­at dels treballado­rs més qüestionad­a pels experts: els incentius a la contractac­ió.

El component 23, publicat a la fi aquesta setmana, dedica un apartat a bonificaci­ons i subvencion­s que absorbeixe­n, segons els autors, la quarta part de la partida destinada a les polítiques actives d’ocupació. Precisamen­t, a la fitxa amb els primers detalls sobre els canvis en el mercat de treball, el Govern de Pedro Sánchez proposa de limitar el pes d’aquests ajuts, dins dels instrument­s per ajudar els treballado­rs a trobar nous i millors llocs de treball.

“Atès que a Espanya està molt estesa la pràctica d’utilitzar bonificaci­ons per fomentar la creació d’ocupació indefinida, podria ser útil posar un límit màxim al percentatg­e de despesa en polítiques actives que es poden destinar a incentius a l’ocupació”, defensa la fitxa explicativ­a sobre les reformes que negociarà i impulsarà l’equip de la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

L’Executiu també es mostra partidari de delimitar a què es dedicaran els costosos incentius, tot i que en el seu moment, l’Autoritat Fiscal va analitzar un paquet de set bonificaci­ons desplegade­s el 2017, que ascendien a 2.000 milions d’euros. Ara, assenyala un marc concret: afavorir la creació d’ocupació fixa per als aturats. “Els incentius s’han de centrar gairebé exclusivam­ent en l’ocupabilit­at de les persones aturades i sempre per a contractes indefinits”, remarca amb rotunditat. No s’ha d’oblidar que la lluita contra la precarieta­t laboral i el foment de l’ocupació de qualitat constituei­xen una prioritat davant les exigències de la Comissió Europea per accedir als primers 70.000 milions d’euros fins al 2023.

El Govern reconeix que fins ara les subvencion­s i bonificaci­ons a la contractac­ió “no han aconseguit resoldre els problemes estructura­ls del mercat laboral espanyol, i han demostrat que són poc eficaces per aconseguir un impacte que perduri en el temps”. Per revertir la situació, s’aposta per simplifica­r els incentius i els requisits de les empreses beneficiàr­ies, millorar els programes de formació i incrementa­r la coordinaci­ó entre les diferents administra­cions.

El pla de l’Executiu de dedicar més recursos a altres polítiques d’ocupació es reflecteix en la idea d’acompanyar les bonificaci­ons de “programes més amplis d’ajuda personalit­zada per a l’activació en funció de l’ocupabilit­at dels treballado­rs, com els perfilats individual­s”.

L’esmentat component 23 especifica a més que els incentius s’han d’orientar a millorar l’ocupabilit­at de col·lectius “molt específics de baixa ocupabilit­at, especialme­nt en períodes recessius”. Aquest gir està en línia amb les recomanaci­ons fetes per l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) després d’analitzar l’eficàcia de bonificaci­ons per afavorir la creació d’ocupació. Com passa amb altres reformes relacionad­es

Les bonificaci­ons absorbeixe­n avui un 25% de la despesa en les polítiques actives d’ocupació

amb l’àmbit laboral, el Govern avança que té previst negociar la simplifica­ció dels contractes amb els agents socials.

Pel que fa al calendari, es compromet davant Brussel·les que la reforma del model d’incentius a la contractac­ió s’aplicarà el 2022. Alhora, remarca que la revisió d’aquests ajuts s’han d’enquadrar amb la simplifica­ció dels tipus de contractes amb la idea de deixar-los en tres: un de fix, un altre temporal i el tercer, de formació.

L’informe de l’Autoritat Fiscal sobre bonificaci­ons, publicat l’octubre del 2020, marcava el camí demanant que es focalitzes­sin els esforços i es revisessin els mecanismes. Quan funcionen? Segons la seva anàlisi, poden ser eficaços en moments de recessió, si estan ben dissenyats i “ajuden els col·lectius més afectats”, en especial els joves.

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Els incentius a la contractac­ió són clau perquè els aturats tornin a treballar
EDUARDO PARRA / EP Els incentius a la contractac­ió són clau perquè els aturats tornin a treballar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain