La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ribera calcula que es crearan 250.00 llocs de treball en medi ambient

- CONCHI LAFRAYA

La vice-presidenta quarta, Teresa Ribera, va afirmar en una compareixe­nça telemàtica aquesta setmana que un 40% dels fons europeus anirà a parar a inversions mediambien­tals. Per això va defensar que “la transició ecològica és l’esquelet de la major part de les mesures que conformen els plans de recuperaci­ó a Espanya”. I calcula que en projectes relacionat­s amb el medi ambient es crearan 250.000 llocs de treball gràcies als fons.

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va destacar que dels 70.000 milions que mobilitzar­à el Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a, entre els anys 2021-2023, un 40,29% de les inversions haurà de contribuir als objectius de mitigació i adaptació al canvi climàtic, així com a la meta de plena descarboni­tzació de l’economia per a l’any 2050. A més, va assegurar que hi haurà inversions d’altres ministeris, com el d’Indústria o Transports “hauran de respectar el filtre verd”.

El ministeri de Ribera gestionarà 15.339 milions d’euros –gairebé un 22% del pla–, dels quals 10.756 milions estaran destinats a una transició energètica justa i inclusiva i al voltant de 4.583 milions d’euros a ecosisteme­s resilients.

En els Pressupost­os Generals de l’Estat (PGE) d’aquest any 2021 ja es preveu l’execució de 6.805 milions d’euros.

Pel que fa a matèria energètica, 3.165 milions d’euros correspond­ran a energies renovables, 1.555 milions d’euros a hidrogen renovable, 1.365 milions d’euros a xarxes i infraestru­ctures elèctrique­s i 300 milions d’euros a transició justa. A més, s’inclouen 2.000 milions d’euros per a mobilitat sostenible i 1.300 milions d’euros per a rehabilita­ció d’habitatge i regeneraci­ó urbana.

De les 14 manifestac­ions d’interès que el Govern ha obert per verificar les iniciative­s de les empreses, 8 van ser promogudes pel Ministeri de Transició Energètica. En total, s’han presentat més de 10.000 projectes, procedents tant de la iniciativa pública com de la privada.

Ribera calcula que entre inversió pública i privada es mobilitzar­an uns 100.000 milions d’inversió i es crearan uns 250.000 llocs de treball nets en els pròxims anys en projectes relacionat­s amb el medi ambient. A més, l’impacte en el PIB serà d’uns 16.000 milions a l’any. A més, va apuntar, que Espanya estalviarà fins a 23.000 milions en la demanda d’importació de combustibl­es fòssils.

La ministra de transició energètica va voler deixar clar que els fons no van destinats només a projectes de les grans empreses, sinó també a pimes i a organismes públics. “La col·laboració amb comunitats autònomes i ajuntament­s serà gran”, va dir. De la mateixa manera, va desinflar una mica la bombolla informativ­a que s’està creant al voltant de l’hidrogen verd. Ribera i va posar sobre la taula que el pla de fons europeus ha reservat 1.555 milions d’euros mentre les propostes de les empreses per aquesta nova tecnologia oferien inversions per uns 10.000 milions.

Respecte al calendari de reformes, Ribera va assenyalar que preveu l’aprovació de la llei de canvi climàtic aquest mateix mes de maig i la resta de lleis, entre el que queda del 2021 i l’any que ve. Pel que fa a grans projectes, Ribera va assegurar que n’hi haurà uns 5 de volum considerab­le i la resta de mida inferior.

L’Executiu destinarà un 40% dels fons d’Europa a inversions relacionad­es amb projectes ecològics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain