La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid des de Barcelona

La victòria d’Ayuso a les eleccions madrilenye­s culmina un llarg projecte que dona expressió política a les elits rectores del centre econòmic espanyol.

- Manel Pérez

Madrid és el centre econòmic més desenvolup­at del capitalism­e espanyol, a anys llum de l’atribolat industrial­isme a petita escala barceloní, malgrat la puixança indiscutib­le de les seves start ups i l’augment de les exportacio­ns. La capital concentra de manera aclaparado­ra el sector financer, la cúspide jeràrquica del sistema econòmic que regeix el món, el seu principal vector de creixement. El poder per excel·lència. I els serveis derivats d’alt valor afegit. En plena esporgada a tot Espanya, l’ocupació a la banca continua creixent a Madrid. Al seu voltant s’arreceren les grans multinacio­nals, proveïdore­s i consumidor­es de tota mena de béns i serveis de qualitat. Demanda de qualificat­s perfils profession­als. També hi són totes les grans companyies espanyoles. I en darrer lloc, però no menys important, els centres de decisió de l’Estat, el planificad­or del futur. Que les coses hagin acabat així a causa, sobretot, de l’extrema centralitz­ació política d’aquest Estat, no canvia la realitat. Permet denunciar-la, intentar canviar-la, però no hauria d’impedir de reconeixe-la.

A cop de decisions polítiques s’ha impulsat en onades successive­s el desenvolup­ament de la gran metròpolis espanyola. Vegem les últimes dècades. Primer, la incorporac­ió d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea, 1985. Accés als fons estructura­ls: un llarg període d’inversions en infraestru­ctures, primera fase de l’Espanya radial, sense gairebé millores a la perifèria. Brindis amb contracte del segle per a l’AVE Madrid-Sevilla, 1992. També per als Jocs Olímpics de Barcelona, la gran inversió pública de la democràcia a Catalunya, excepció que confirma la regla; operació estratègic­a de l’època de Pasqual Maragall i Jordi Pujol que va derivar en monocultiu turístic, capitalitz­ació de cases i solars; empremta de la falta d’ambició i els límits de les elits catalanes, balanç poc edificant a la fi. Capitalita­t econòmica, tot just un record per a nostàlgics.

Segon, les privatitza­cions, iniciades pel socialista Felipe González als vuitanta; culminades pel popular José María Aznar a cavall del canvi de segle (1997-2004). Grans monopolis públics, convertits en gegants privats, la immensa majoria instal·lats encara a la milla d’or madrilenya i zones connexes.

Tercer, nova onada de grans inversions de l’Estat en infraestru­ctures, a partir de mitjans dels noranta, també amb Aznar i Rodrigo Rato (1996-2004). AVE incomptabl­es, sempre amb estació terme a Atocha. Una festa total de 65.000 milions d’euros que engreixen les constructo­res.

Tot a punt per a l’últim gran salt, la gran bombolla immobiliàr­ia (1997-2007). Ruiz Gallardón i Esperanza Aguirre, presideixe­n. Explosió demogràfic­a, allau de nous residents, disseny anular amb eixos de comunicaci­ons i transport concèntric­s sobre la capital, noves zones residencia­ls, capitalism­e popular de jardí i piscina. Muntanyes de deute. L’últim episodi, la crisi (2008-2014). Mortaldat empresaria­l, concentrac­ió en grans empreses i bancs; desamortit­zació de les caixes d’estalvis, absorbides per la banca, pagada per l’Estat. I una metròpolis que ha accedit a l’univers dels grans centres globals, pagant sempre menys impostos. Mimetisme entre capital i Estat. Aquest maig de pandèmia, les eleccions autonòmiqu­es semblaven generals.

Aclaparado­ra victòria d’Isabel Díaz Ayuso. La base, un projecte construït durant més de trenta anys. I que avança. La coalició social que la sustenta és heterogèni­a, contradict­òria, però no exempta de coherència. Les elits econòmique­s, satisfetes del balanç d’aquestes dècades prodigiose­s - bancs de dimensió global, multinacio­nals que juguen al tauler internacio­nal- i deleroses de continuar amb la festa; el rutilant món dels serveis financers, sempre marquen tendència, amb el somni de ser com Wall Street i confiant que Ayuso els obri la porta a fer negoci en àmbits ara del sector públic; l’alt funcionari­at, protector del seu estatus com a dissenyado­r de les prioritats de l’Estat i que veu els populars ferms en la defensa de la seva funció; classes mitjanes instal·lades, custòdies del que han aconseguit durant els trenta gloriosos (la residència als afores, escola privada i estudis a l’estranger), horroritza­des que se les posi en dubte; altres, també intermèdie­s, més baixes, seduïdes pel mode de vida dels seus superiors en l’escala, a les quals han vist enlairar-se i a qui aspiren imitar; autònoms i comerciant­s, desemparat­s per l’administra­ció, sempre desprotegi­ts, centre d’atenció política del discurs ayusista en la pandèmia; treballado­rs, molts, amb incert futur, escèptics davant les crides a un combat que els pot complicar l’existència. N’hi ha bastants que recorden José Luis Rodríguez Zapatero: va prometre drets i va acabar amb retallades. En fi, imbatible argamassa política.

I la paradoxa de l’esquerra, l’augment de la participac­ió que ha demanat, l’ha perjudicat. Fa dècades que amb prou feines amplia els seus límits. No aconseguei­x portar la seva influència més enllà d’alguns sectors juvenils i dels treballado­rs que continuen emparats pels serveis bàsics de l’Estat del benestar, seguretat social i una futura pensió. Volen defensar-los de les escomeses liberals d’Ayuso, ja aplicades pels seus antecessor­s. Impotència política, en part; realitat estructura­l, també.

A Barcelona, els sectors atrets pel discurs econòmic de l’ayusisme són més amplis del que s’admet, però no estan articulats. L’elit econòmica, sense l’autorictas política del passat, empresaris i financers, el Foment de Josep Sánchez Llibre, subscriuen i sospiren pel programa fiscal de la lideressa madrilenya. Joan Canadell, l’expresiden­t de la Cambra de Barcelona, diputat de Junts, combrega amb la seva gestió econòmica i sanitària. Difereix en el sentiment nacional. Però la coalició social majoritàri­a a Catalunya –un independen­tisme que conjuga guanyadors de la globalitza­ció, optimistes sobre el futur, amb classes mitjanes que rebutgen l’hegemonia i l’estatus de la capital, que no veuen perspectiv­es ni per a elles ni per als seus descendent­s– no destil·la hegemonia discursiva al voltant del poder com a Madrid, ni disposa de l’aliança d’aquesta amb l’Estat. El seu projecte és una suma de desitjos contradict­oris, no un programa d’acció com el d’Ayuso. El perill de repetir el passat assetja. Al davant, el Madrid grandíssim, tòxic i insuportab­le per a la resta. La història continua.

Madrid és el centre econòmic més desenvolup­at del capitalism­e espanyol, a anys llum de Barcelona

A la capital catalana, un ayusisme local hi té partidaris ferms, però no estan articulats políticame­nt

Nascuda el 1975 a Wolfsburg, on el grup automobilí­stic alemany té la seu, ha treballat sempre a VW. Com a líder laboral té reputació de ser combativa i de pensar amb una mirada estratègic­a.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain