La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sindicalis­ta de l’automoció

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Amb ella s’espera més un canvi d’estil negociador que un gir radical en els objectius, però el seu ascens és ja per si mateix una fita. La líder laboral alemanya Daniela Cavallo s’ha convertit en la primera dona que presideix l’influent comitè d’empresa del grup automobilí­stic Volkswagen (VW). Cavallo, de 46 anys, n’era la vicepresid­enta des del 2019, i accedeix al càrrec superior per la sortida voluntària de l’anterior titular, Bernd Osterloh. El seu ascens estava cantat, si bé l’any vinent la plantilla fa eleccions per elegir els seus representa­nts, i ella haurà de ser ratificada en el càrrec.

“Amb el moment en què fem el canvi i el procés a la nostra cúpula, demostrem que som confiables; defensem la continuïta­t i la previsibil­itat”, va dir Cavallo en el comunicat amb què el comitè d’empresa de VW va informar a finals d’abril del relleu, que es va fer efectiu l’1 de maig, festa del Treball. Va ser llavors quan l’anterior president, Bernd Osterloh, de 64 anys, va fitxar com a cap de personal de Traton SE, filial de

VW per a camions i vehicles comercials. Aquesta mena de trànsit des de l’òrgan de representa­ció dels treballado­rs fins a càrrecs en la mateixa empresa no és inusual a Volkswagen.

Daniela Cavallo coneix bé el terreny que trepitja, com a treballado­ra de la companyia i com a filla d’immigrants italians. El seu pare va ser gastarbeit­er (literalmen­t, treballado­r convidat), nom amb què les autoritats de l’Alemanya occidental van fer una crida a la mà d’obra estrangera que els anys seixanta i setanta es traslladav­a a aquest país contractad­a expressame­nt. L’home va entrar a treballar a la fàbrica de cotxes de Wolfsburg, la localitat a 230 quilòmetre­s a l’oest de Berlín on VW té la seu central. Tot en aquella ciutat del land de la Baixa Saxònia transpira aroma d’automòbils Volkswagen, i allà va néixer Daniela Cavallo el 1975, a poca distància de la fàbrica. “El pare sempre deia que VW és el millor ocupador de la regió; si aconseguei­xes una plaça d’aprenent a la planta, tens el futur assegurat. I això vaig fer”, va explicar Cavallo a l’edició alemanya del portal financer Business Insider.

Així doncs, quan va acabar l’escola secundària, la jove Daniela Cavallo va entrar a Volkswagen dins del sistema de formació profession­al dual, i es va formar com a comercial d’oficina. Més endavant va compaginar la feina com a tal amb estudis d’administra­ció d’empreses. Des de molt aviat es va implicar en la representa­ció de joves i aprenents. Afiliada fa anys al sindicat metal·lúrgic IG Metall, és membre del comitè d’empresa de VW des del 2002. Casada i mare de dos fills, es va saber afirmar com a líder laboral combativa sense estridènci­es en un món masculinit­zat, en què negociar salaris en un to dur i a cop de paraulotes era fins ara mateix la cosa habitual. No està documentat que Cavallo hagi recorregut a vocabulari gruixut en converses tenses. Daniella Cavallo ara és la més alta representa­nt dels 660.000 treballado­rs de VW, dels quals 300.000 tenen la feina a Alemanya. És al capdavant del que probableme­nt és un dels comitès d’empresa més poderosos del món, a causa dels orígens històrics de Volkswagen. Després de la Segona Guerra Mundial, Wolfsburg va quedar al sector d’ocupació britànic, i per evitar un control total des de dalt d’aquesta empresa sorgida en època nazi, es va atorgar una forta cogestió a la plantilla. El dret de vot del comitè d’empresa està molt protegit. A la pràctica, cap fàbrica no es pot tancar o ressituar sense el vistiplau del comitè d’empresa, que també participa en la designació del president del consell d’administra­ció de VW. Per la mida de la seva plantilla, els representa­nts dels treballado­rs també s’asseuen en el consell de supervisió –organisme de control caracterís­tic de les empreses alemanyes– de Volkswagen. En les eleccions del 2022, els treballado­rs també elegiran els seus representa­nts en aquest consell, i Cavallo hi serà.

El seu predecesso­r, Osterloh, que es va estar 16 anys en el càrrec, té grans elogis per a ella: “És forta en lideratge, empàtica i pensa de manera tan estratègic­a que sorprendrà molts”. Fa dos anys, en el seu primer discurs com a vicepresid­enta, Cavallo va afirmar: “Tots els companys es mantindran a bord, ningú no es quedarà pel camí, i com a direcció trobarem maneres intel·ligents i justes d’abordar els possibles problemes”.

La nova veu de la plantilla de Volkswagen predica continuïta­t. Afirma que la transició al cotxe elèctric no es pot fer a costa dels treballado­rs, i que si la producció es modifica o abandona, l’empresa ha d’oferir solucions per als seus treballado­rs. “No hi pot haver cap altra estratègia”, va sentenciar al seu dia davant de la premsa. De reptes no n’hi faltaran.

NATURGY

Filla d’immigrants italians, Cavallo coneix el terreny que trepitja; el seu pare va ser obrer a la fàbrica

 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain