La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin diu que Rússia es mantindrà “ferma” en defensa dels seus interessos

El mandatari denuncia la russofòbia en un moment d’alta tensió amb Occident

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

En un moment d’alta tensió amb els països occidental­s, el president de Rússia, Vladímir Putin, va aprofitar el discurs en la desfilada de la Victòria aquest diumenge per denunciar el retorn de la rusofobia, i va prometre que Rússia defensarà amb fermesa els seus interessos nacionals.

La parada militar del 9 de maig, que varia poc d’un any a l’altre, és la principal festivitat no religiosa de Rússia i s’organitza en desenes de ciutats, encara que la més important és la de la plaça Roja de Moscou. La d’aquest any va commemorar el 76è aniversari de la victòria de la Unió Soviètica sobre l’Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial. El dia de la Victòria es va convertir en un esdevenime­nt anual després de la caiguda de l’URSS, el 1991. En l’època del president Putin s’ha convertit en un gran esdevenime­nt, ja que és part central del sentiment patriòtic de la Rússia actual. Per l’empedrat de la plaça Roja van desfilar més de 12.000 soldats i més de 190 vehicles militars. Alguns de tan històrics com el tanc T-34, que va ajudar l’exèrcit soviètic a la contraofen­siva contra l’Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial. També es van poder veure sobre les llambordes de la plaça més gran d’Europa llançadore­s de míssils balístics interconti­nentals, i sobre ella van creuar el cel gairebé 80 avions de combat i helicòpter­s.

Putin va assegurar que “no hi ha perdó ni justificac­ió per als qui novament contemplen plans agressius”, professant les idees de “superiorit­at racial i nacional, antisemiti­sme i rusofobia”, que, segons el seu parer, va desembocar en la Segona Guerra Mundial.

“Desgraciad­ament, una altra vegada hi ha intents de desplegar moltes coses de la ideologia dels nazis, aquells que estaven obsessiona­ts amb una teoria delirant sobre la seva exclusivit­at. I no només per tota mena de grups radicals i terroriste­s”, va dir Putin. El president rus sol fer aquest tipus de crítiques durant els discursos, i encara que no cita específica­ment a qui van dirigides dona la impressió de tenir com a receptor els països occidental­s, especialme­nt quan es produeix un període d’especial tensió amb Rússia, com l’actual.

En aquesta ocasió el Kremlin, tot i això, va assegurar que les paraules del president rus es referien al creixement del neonazisme a Europa. Putin va indicar que avui es veuen seguidors de la ideologia nazi “que proven de justificar als traïdors i criminals que porten a les seves mans la sang de centenars de milers de persones pacífiques”. “El nostre poble sap molt bé on condueix tot això. Cada família guarda la sagrada memòria d’aquells que van defensar la victòria. I sempre estarem orgullosos de la seva gesta”, va assenyalar.

El mandatari rus també va advertir contra els intents de falsificar la història i de relativitz­ar les accions de “traïdors i criminals”. Va demanar que es recordi sempre que va ser “el poble soviètic el que va aconseguir la gesta” de derrotar l’Alemanya nazi. El dia de la Victòria sempre serà sagrat per a Rússia, va afegir.

La desfilada militar d’aquest any es produeix en un moment en què l’anomenada “nova guerra freda” sembla més present que mai a causa de l’augment de la tensió en relació amb el conflicte de l’est d’Ucraïna i amb la sort de l’opositor rus empresonat Aleksei Navalni.

L’augment de tropes russes al costat de la frontera amb Ucraïna el mes passat va fer témer al Govern de Kíev una ofensiva per part de Rússia. Els Estats Units, la Unió Europea i l’OTAN van acusar Moscou d’intentar desestabil­itzar la situació. Rússia, per la seva part, va culpar l’Aliança Atlàntica i va justificar el desplegame­nt per les maniobres de l’OTAN a l’est d’Europa. El Kremlin, per mitjà del seu portaveu Dmitri Peskov, va assegurar que les maniobres russes no eren una amenaça per a ningú.

A més, els Estats Units i Rússia han intercanvi­at expulsions de diplomàtic­s en una sèrie de represàlie­s. Moscou i alguns membres de la UE, com la República Txeca, també han protagonit­zat una disputa diplomàtic­a similar.

La Segona Guerra Mundial, que els russos anomenen Gran Guerra Patriòtica, “va portar tantes proves, dolor i llàgrimes insuportab­les que és impossible oblidar-ho. I no hi ha perdó ni justificac­ió per a aquells que tornen a gestar plans agressius”, va assenyalar Vladímir Putin des de la tribuna de la plaça Roja, situada al costat del Mausoleu de Lenin, tapat per a l’ocasió.

La desfilada militar d’aquest any no marca una data rodona, com sí que va ocórrer l’any passat. En aquella ocasió, el 75è aniversari de la Victòria, Putin va estar envoltat de dirigents de les exrepúbliq­ues soviètique­s més pròximes a Rússia. La pandèmia del coronaviru­s va impedir, d’altra banda, la presència de dirigents europeus. En aquesta ocasió, l’únic mandatari estranger present a la tribuna al costat de Putin i els veterans va ser el president del Tadjikista­n (Àsia Central), Emomalí Rahmon, que va arribar dissabte per mantenir una cimera bilateral amb el cap del Kremlin.

LA “GESTA” DE LA II GM El líder rus demana que es recordi que qui va derrotar els nazis “va ser el poble soviètic”

VICTÒRIA SAGRADA La Segona Guerra Mundial “va portar tant dolor i llàgrimes que és impossible oblidar-ho”

 ?? MIKHAIL METZEL / AFP ?? Vladímir Putin es troba amb un grup de veterans després de la desfilada del dia de la Victòria a la plaça Roja de Moscou
MIKHAIL METZEL / AFP Vladímir Putin es troba amb un grup de veterans després de la desfilada del dia de la Victòria a la plaça Roja de Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain