La Vanguardia (Català-1ª edició)

Starmer remodela l’equip i purga els pocs corbyniste­s que quedaven

-

llor. I Johnson els promet que viuran millor.

A aquestes noves classes treballado­res deslligade­s dels sindicats (la influència dels quals va mutilar Thatcher) s’uneixen, en la coalició johnsonian­a, els tradiciona­ls votants tories del camp: els rectors i vicaris, els jubilats, els terratinen­ts, les senyores grans que reguen les plantes de l’entrada dels seus cottages (casetes), voten el Brexit, murmuren, prenen el te a les quatre, miren amb recel els forasters, i no diguem si són immigrants, se senten patriotes, defensen l’esperit del Raj i els ofèn que els diguin racistes i masclistes per no comprar cent per cent els programes del Black Lives Matter i el MeToo.

El Londres de Khan és una altra cosa, ha de reinventar-se després de la pandèmia i té els seus problemes (preus desmesurat­s, falta d’habitatge accessible, finançamen­t del transport públic, absència de turistes, tancament d’oficines, teletrebal­l, contaminac­ió, delinqüènc­ia...), però se sent part d’Europa i del món en comptes de voler trencar amb ells, no s’identifica amb la nova filosofia de la camaleònic­a dreta britànica de Johnson: keynesiani­sme sense Estat de benestar, inversió pública però sense serveis públics. El Labour està en estat de depressió profunda i el seu líder

Keir Starmer, durament criticat, obligat a fer alguna cosa, ha emprès una remodelaci­ó del seu gabinet a l’ombra per purgar als pocs corbyniste­s (ala esquerra) que quedaven i posar sang nova. El partit té una base electoral d’entre el 25% i el 30%, però ja no són els obrers i afiliats a sindicats, sinó intel·lectuals, professors, classes mitjanes liberals, profession­als i estudiants. El drama és que si intenta recuperar als primers amb plantejame­nts pro-Brexit, antiimmigr­ació, més policia, més bandera i sentències més dures, perd els segons, que se’n van als liberals o als Verds. És en un atzucac. Després del realineame­nt de la política britànica, els pobres tendeixen a votar tory i la gent acomodada a l’esquerra socialdemò­crata. Per anar més enllà d’aquesta base que té ara, el Labour necessitar­ia un líder com Tony Blair o Bill Clinton, no ideològic, capaç d’establir una connexió màgica amb els votants. Starmer no té aquest carisma. I davant, en un món on el debat ja no és entre capitalism­e i comunisme sinó entre el capitalism­e democràtic occidental i el totalitari xinès, es troba un Boris Johnson que és com Ronald Reagan, de tefló, tots els problemes li rellisquen, la gent el troba autèntic, amb una família caòtica, fins i tot les seves corruptele­s li fan gràcia. Al Londres que no és Anglaterra, no tant. A l’Anglaterra que no és Londres, sens dubte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain