La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Marxa de la Bandera tensarà avui Jerusalem Est

El Suprem ajorna la vista del desnonamen­t a Xeic Yarrah

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Una de freda i una de calenta. Malgrat el clima d’alta tensió, la policia ha autoritzat per avui la polèmica marxa nacionalis­ta del Dia de Jerusalem, que celebra anualment la presa israeliana del sector oriental de la ciutat en la guerra dels Sis Dies. El Tribunal Suprem, en canvi, després de consultar el Fiscal General, ha decidit posposar la vista prevista per avui sobre el desallotja­ment de palestins de les seves cases del barri jerosolimi­tà de Xeic Yarrah, per lliurar-les a colons jueus.

Aquest desnonamen­t va ser aprovat per un jutjat local i la seva imminència ha caldejat una setmana políticame­nt carregada a Israel. La tensió va esclatar divendres a la nit al voltant de la mesquita d’Al Aqsa, amb protestes sufocades pels antiavalot­s en una rara irrupció a l’Esplanada mateixa de les Mesquites, després de l’última oració de divendres.

El Suprem ha anunciat que comunicarà una nova data per a l’audiència abans de trenta dies. Aquesta distensió es veu comobligad­es a abaixar la persiana i s’aconsella als veïns que es quedin a casa. Amos Gilad, un ex-alt funcionari de Defensa, ha dit que la marxa hauria “de canviar d’itinerari o ser anul·lada”, davant el que veu com “un barril de pólvora a punt d’esclatar”.

Més recorregut té el litigi de Xeic Yarrah, on viuen des dels cinquanta famílies desplaçade­s de Haifa i ara pendents d’una ordre de desnonamen­t.

La disputa es remunta a començamen­ts dels setanta, quan la tutela jordana va ser substituïd­a a Jerusalem oriental per l’ocupació israeliana i organitzac­ions de colons van litigar pels immobles.

Aquesta és la causa dels aldarulls de divendres i, en menor mesura, dissabte, amb tres-cents palestins ferits. Per això, Benjamin Netanyahu, que resa perquè no qualli un pacte transversa­l que aquesta mateixa setmana podria desallotja­r-lo del poder, ha hagut d’escoltar retrets dels mateixos països àrabs amb els quals acaba d’establir relacions.

 ?? AMIT SHABI / AFP ?? El primer ministre israelià, ahir en l’ajuntament de Jerusalem
AMIT SHABI / AFP El primer ministre israelià, ahir en l’ajuntament de Jerusalem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain