La Vanguardia (Català-1ª edició)

En Bo vesteix de dol els Obama

L’expresiden­t anuncia la mort del seu gos, el seu “amic lleial” des dels dies de la Casa Blanca

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

tres mesos després d’instal·lar-se al 1600 de Pennsylvan­ia Avenue de la capital del país. Havia nascut en una llorigada de la mateixa parella de gossos d’aquesta raça de què gaudien els Kennedy.

“De tots els plaers que el primer any a la Casa Blanca ens oferiria, cap de comparat a l’arribada d’en Bo”, relata Obama en el seu volum. Tenia mig any quan es va instal·lar amb ells. Les seves filles, que havien fet lobby per tenir una mascota, es van delectar tot just veure’l.

“No només van ser les nenes les que se’n van enamorar. La Michelle va passar molt de temps amb en Bo, ensenyant-li trucs, bressolant­lo a la seva falda, donant-li bacó furtivamen­t”, continua.

“Pel que fa a mi, vaig tenir el que algú va descriure una vegada com l’únic amic confiable que un polític pot tenir a Washington”, confessa. En Bo, a més, també es va convertir en una excusa per aparcar per una estona els temes de govern i unir-se a la família en els jocs amb la seva mascota pel South Lawn.

“Era durant aquells moments en els quals Michelle, somrient i prement la meva mà, mentre el gos entrava i sortia dels arbustos amb les nenes perseguint-lo... que em sentia normal, íntegre i tan afortunat com qualsevol home té dret a esperar”, rememora.

L’apassionam­ent d’Obama i la seva família per la seva mascota ha estat una cosa habitual entre els presidents dels Estats Units. Hi ha una llarga llista de residents de quatre potes, des de l’origen de la nació i des de la inauguraci­ó de la

Casa Blanca el 1800.

Un dels pocs que ha trencat aquesta llarga tradició és Donald Trump, que no va tenir un d’aquests amics, cosa que no pocs atribueixe­n que el seu ego és tan gran que manca de recursos per compartir la seva atenció amb una mascota. El seu successor Joe Biden l’ha recuperat amb els seus dos pastors alemanys, en Champ i en Major, tot i que en Major ha protagonit­zat algun incident. A diferència d’en Bo, sí que ha mossegat, potser encara desorienta­t pel trasllat.

A més de Barack, Michelle, Malia i Sasha, a en Bo el sobreviu en Sunny, un gos de la mateixa raça. Va arribar a la família l’any 2013. Michelle va pensar que en Bo necessitav­a més interacció amb altres gossos.

“Aquest any passat, amb tots tancats a casa per la pandèmia –va recalcar Michelle a les xarxes socials–, ningú no ha estat més feliç que en Bo”.

El ca, regal de Ted Kennedy i la seva dona Vicki, va arribar a la mansió presidenci­al l’abril del 2009

 ?? JIM YOUNG / REUTERS ??
JIM YOUNG / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain