La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ruptura entre ERC i JxCat revifa el fantasma de la repetició electoral

Artadi avisa ara Aragonès que el suport per governar en solitari no serà de franc

- JOSEP GISBERT NOVA APOSTA TONI BATLLORI

La ruptura de les negociacio­ns entre ERC i JxCat sobre la formació del nou Govern s’està convertint en un convidat inesperat de conseqüènc­ies imprevisib­les. Tant, que el fantasma de la repetició de les eleccions ha reaparegut amb més força a tot just dues setmanes que expiri el termini, el dia 26, per a la investidur­a del pròxim president de la Generalita­t. I amb la legislatur­a en l’aire, vint-i-quatre hores després que les converses quedessin interrompu­des les dues formacions es van llançar ahir a un foc creuat que difícilmen­t servirà per recompondr­e res.

L’anunci de Pere Aragonès que, després de gairebé dos mesos de diàleg infructuós amb JxCat, ERC optava per governar en minoria ha revolucion­at el tauler polític català de tal manera que deixa el futur del mandat completame­nt obert. I això és així bàsicament perquè el compromís adquirit pel secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, en una entrevista a La Vanguardia, de facilitar la investidur­a del candidat d’ERC si es decantava per explorar un govern en solitari està sent objecte de matisacion­s diverses una vegada la possibilit­at s’ha fet efectiva.

El mateix Sànchez limitava dissabte el compromís inicial a la cessió de 4 escons –els 28 diputats restants de JxCat s’abstindrie­n– perquè Aragonès pogués aconseguir en segona volta els 54 vots a favor –davant els 53 en contra de l’oposició (PSC, Cs, PP i Vox)– que li permetrien ser investit 132è president de la Generalita­t, sempre que abans disposés del suport no només de la CUP, sinó també d’En Comú Podem. És a dir, que JxCat, que havia fet bandera de la seva incompatib­ilitat amb els comuns, ara supedita el suport a la participac­ió en el pacte justament dels de Jéssica Albiach.

Tot un regal enverinat per a l’asvegi

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ??
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain