La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els comuns fixen data amb ERC per negociar un nou Govern

Albiach vol un gabinet al qual Junts no pugui imposar les seves tesis

- REDACCIÓ

La líder dels comuns al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, va celebrar ahir que Esquerra hagi decidit “emancipar-se de Junts” després d’“anys jugant a Pimpinela” i va revelar que la formació que lideren Oriol Junqueras i Pere Aragonès ja s’ha posat en contacte amb ells per celebrar una reunió entre les dues parts, que espera que es produeixi “en els propers dies”.

En declaracio­ns a Catalunya Ràdio, Albiach va assegurar que els desacords entre ERC i JxCat no són cosa dels més de vuitanta dies que han passat des de les eleccions catalans del 14 de febrer, sinó dels últims “anys”, i va destacar que les vies de comunicaci­ó entre ERC i la seva formació han estat “obertes” des del dia dels comicis.

“Hem quedat que en els propers dies ens asseurem a parlar, perquè Catalunya necessita un Govern, un Govern que funcioni. Aquest país no es pot permetre una repetició electoral per la incapacita­t dels actors polítics d’arribar a acords”, va afirmar Albiach. La líder parlamentà­ria dels comuns va comentar que ja suposava que en algun moment tocaria asseure’s amb ERC a parlar “pel bé del país”, en vista del

“vodevil” que estaven suposant les negociacio­ns entre Junts i els republican­s durant les últimes setmanes.

Amb tot, Albiach no va voler avançar en quins termes es desenvolup­aran les converses amb ERC, si bé va subratllar “una evidència”: “És millor per a Catalunya tenir un Govern que compti amb el suport de 50 de diputats o de 41 diputats, que de 33”. “Com més fort sigui el Govern –va afegir–, més garantia tenim de poder interlocut­ar amb diversos actors i que les polítiques siguin veritablem­ent progressis­tes”. En aquest sentit, i preguntada si tenen previst formar part del Govern català, Albiach va demanar de “no avançar en els termes”, encara que va indicar que com més fort sigui el Govern, millor es podrà governar.

Jéssica Albiach també va demanar al candidat d’Esquerra, Pere Aragonès, que explori la configurac­ió d’un Govern “de transforma­ció i progressis­ta” sense el suport de l’altra formació independen­tista, JxCat, ideològica­ment més pròxima a postulats liberals. La dirigent dels comuns tem que els seguidors de Carles Puigdemont acabarien per imposar les seves tesis, amb les quals es declara “incompatib­le”, des de fora de l’Executiu català. Alhora, els comuns s’han manifestat plenament conscients que ERC tenia ja segellat un acord d’investidur­a amb la CUP, que respecten.

Al respecte, Albiach ja va assenyalar dissabte que “tenim el Parlament més progressis­ta de la història de Catalunya i insistim a tenir un Govern fort, sòlid i de transforma­ció”. I tampoc no va descartar llavors l’opció d’entrar en un gabinet de coalició amb ERC i la CUP, que va qualificar de possible en la mesura que, segons el seu parer, els comuns comparteix­en alguns aspectes de l’acord subscrit entre les dues formacions independen­tistes: “És un bon punt de partida”.

Aquests moviments al tauler de negociacio­ns es produeixen disset dies abans de la data límit per evitar unes noves eleccions a Catalunya, que ningú no s’atreveix a descartar.

“És millor per a Catalunya un Executiu amb el suport de 50 de diputats o de 41 diputats, que de 33”

 ?? COMUNS / EP ?? Jéssica Albiach ha buscat durant tot el cap de setmana l’acostament a ERC després de la ruptura amb JxCat
COMUNS / EP Jéssica Albiach ha buscat durant tot el cap de setmana l’acostament a ERC després de la ruptura amb JxCat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain