La Vanguardia (Català-1ª edició)

Andreotti a Waterloo

- Francesc-Marc Álvaro

Després de diversos mesos de vodevil, l’independen­tisme català assumeix públicamen­t que no existeix: hi ha projectes molt diferents que es denominen independen­tistes. Ho vaig dir a TV3 durant la nit electoral del 14 de febrer i els meus companys de taula em van mirar com si fos un marcià. Ho repeteixo: no hi ha independen­tisme, hi ha diversos independen­tismes i, a més, són irreconcil­iables. Ja tocava elevar a oficial el que és real.

Del moviment de Pere Aragonès per evitar la repetició electoral i quedar en mans de Puigdemont, el primer efecte per destacar és la possibilit­at que Junts es converteix­i en un partit d’oposició, com propugnen Laura Borràs i diversos independen­ts, des de la nit en què ERC els va arrabassar el primer lloc del bloc. Però aquesta possibilit­at xoca frontalmen­t amb l’ànima convergent que perviu en aquestes sigles, una cosa que no és exclusiva dels consellers Calvet, Sàmper i Budó; també comparteix­en aquest sentit del poder els presos Rull, Turull i Forn, i els gairebé dos-cents càrrecs que sortirien automàtica­ment del Govern. L’ànima institucio­nal convergent, en canvi, s’ha evaporat de les bases del puigdemont­isme, com va quedar clar en les primàries en les quals Borràs va arrasar.

Encara que Jordi Sànchez havia dit que Junts podria deixar els seus vots per a la investidur­a sense formar part del Gabinet, Puigdemont té l’última paraula i dissabte va aparèixer per advertir que els seus no es deixaran trepitjar. I Elsa Artadi va afegir ahir que “Junts mai no ha dit que regalarem gratis els vots”. Anava de farol el secretari general,

Hi ha independen­tismes irreconcil­iables, no es tracta de simple desconfian­ça entre socis; és canibalism­e

pres a Lledoners, quan va oferir investidur­a sense ser al Consell Executiu? Per completar el còctel, la direcció de Junts preguntarà a la militància, un exercici de resultat imprevisib­le, ja que per imitar la CUP cal ser tan llest (i organicist­a) com els anticapita­listes.

Mentre a ERC hi ha una estratègia clara, a Junts no hi ha cap estratègia (malgrat els esforços de Jordi Sànchez) i tot es regeix per la tàctica que Puigdemont inspira a partir del seu periple judicial a Europa. Els juntaires esperen que no engegui la taula de diàleg i que Pedro Sánchez congeli l’agenda catalana; creuen que el “com pitjor, millor” els tornaria a col·locar com a primera opció independen­tista, una cosa que els porta a denunciar cada dia l’aposta dels republican­s com a sospitosa. No es tracta de simple desconfian­ça entre socis, és canibalism­e. Per tot això, els dos partits –passi el que passi amb el Govern– proven de fixar un relat que associï el fracàs independen­tista a l’altre, per debilitar-lo i acabar amb l’empat de facto que hi ha a les bases del procés.

El fantasma de Giulio Andreotti passeja avui per la residència de Puigdemont a Waterloo. S’atribueix una frase molt recordada al cèlebre polític italià: “el poder desgasta qui no el té”.

Podria corroborar-ho el fantasma de Joan Reventós, el socialista que hauria pogut cogovernar amb Pujol el 1980, però el PSC va rebutjar aquella opció i va regalar als convergent­s l’autonomia. El meu vaticini: si Junts se’n va a l’oposició, es trencarà.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain