La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els socis pugnen pel relat en mig d’un foc creuat de retrets

-

lar un moment sols, però davant de les càmeres, i, protegits per les mascaretes, van tractar la qüestió.

La realitat és que els encara socis del Govern, per més malavingut­s que estiguin, han entrat en una fase de retrets encreuats que complica qualsevol sortida acordada entre els dos. És més, a la recta final cap al límit per evitar la repetició de les eleccions tots dos semblen haver entrat en una pugna per qui guanya el relat de la ruptura, del qual s’acusen mútuament. Una circumstàn­cia que pot ser determinan­t per decantar la balança, tant si és per fer valer el paper d’un gabinet en solitari liderat pel candidat d’ERC com per presentar-se a unes hipotètiqu­es noves eleccions, perquè qui al final quedés com el responsabl­e d’una eventual repetició de la cita amb les urnes seria qui hi tindria totes les de perdre.

Precisamen­t per evitar aquesta situació, la direcció d’ERC va decidir que els que han estat els negociador­s amb JxCat expliquess­in ahir mateix a la militància, per mitjà de dotze assemblees simultànie­s en diversos punts de Catalunya –avui n’hi haurà dues més–, l’estat en què es trobaven les converses i l’aposta per governar en solitari, a fi de deixar clara la seva posició. “La idea és exposar el gest de responsabi­litat del partit per desencalla­r les negociacio­ns amb un Govern en solitari i així evitar unes noves eleccions”, va assenyalar la formació en un comunicat. Una mostra més que la batalla pel relat ha passat al primer pla.

Mentrestan­t, el tercer actor del bloc independen­tista, la CUP, assisteix atònit a una escalada de la qual es desentén. Els anticapita­listes no es mouen ni un mil·límetre del pacte tancat amb ERC i insisteixe­n que, si de cas, JxCat i En Comú Podem s’afegeixin a l’acord.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain