La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oportunita­ts perdudes

-

Ahir vam publicar en aquesta pàgina un comentari editorial sobre la urgent necessitat d’assolir un pacte institucio­nal que permeti l’ampliació de l’aeroport del Prat. I vam advertir, fent-nos ressò de les afirmacion­s abocades per Maurici Lucena, president d’Aena, en la seva entrevista amb La Vanguardia, que l’absència de l’esmentat acord podria endarrerir fins a cinc anys una oportunita­t crucial per a aquesta infraestru­ctura barcelonin­a. Es tracta d’una qüestió de la màxima importànci­a per a la ciutat, que passa hores baixes a causa de la crisi pandèmica, així com per al seu rellançame­nt en l’àmbit espanyol, europeu i global, que garanteixi la seva competitiv­itat davant altres ciutats.

També en l’edició d’ahir, La Vanguardia informava dels obstacles que l’Administra­ció catalana està posant a la recuperaci­ó del turisme de creuers a Barcelona. La nostra ciutat és la primera d’Europa per nombre de creueriste­s, prop de tres milions l’any 2019, que el 2020 es van esfumar en la seva immensa majoria, a causa de la covid. Doncs bé, segons es va iniciant la recuperaci­ó d’aquest sector, i mentre diverses comunitats autònomes espanyoles han concedit ja permisos perquè se’n posin en marxa unes primeres rutes, de moment enllaçant únicament ports espanyols, el Govern va frenar divendres aquesta primera fase de rellançame­nt i va deixar en l’aire la data de la seva possible represa. Qualsevol d’aquestes dues notícies, per separat, hauria

Les institucio­ns han d’evitar la demora de l’ampliació de l’aeroport o de la tornada dels creuers

constituït un motiu de seriosa preocupaci­ó. No està el país per entretenir-se en desacords institucio­nals, quan la necessitat d’emprendre la recuperaci­ó econòmica és urgent. Però la coincidènc­ia de les dues notícies un mateix dia és ja realment alarmant.

El missatge que amb elles ens traslladen les institucio­ns és que estem davant qüestions menors, que poden esperar, quan la realitat ens demostra el contrari. L’aeroport de Barajas té ja a mà els fons requerits per a la seva ampliació. I, com alertava Lucena en l’esmentada entrevista, si Madrid procedeix a les seves obres mentre Barcelona, frenada per la dificultat de posar d’acord a les seves diferents administra­cions, deixa escapar ara els 1.700 milions d’euros que podria obtenir per a les obres del Prat, la competitiv­itat de la nostra ciutat pot rebre un dur cop. Respecte als creuers, una cosa similar pot afirmar-se. Malgrat que no hi ha temps per perdre, Catalunya s’està adormint. Mentrestan­t, comunitats com les Canàries, Andalusia, València i Múrcia han autoritzat ja aquestes rutes nacionals per a creuers, que han de reportar els correspone­nts ingressos turístics.

Instem les nostres institucio­ns perquè es concentrin al despatx i la resolució d’aquests i altres assumptes clau per a l’economia dels catalans. És poc menys que suïcida que es perdin o es demorin innecessàr­iament oportunita­ts com aquestes i, a més, se cedeixin els seus beneficis a altres ciutats o comunitats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain