La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bany d’or a l’espasa d’Aznar

- Antoni Puigverd

Ja està tot pràcticame­nt dit sobre la impression­ant victòria d’Ayuso a Madrid, la immolació d’Iglesias, l’evaporació de Cs. La roca de Vox suporta l’onada d’un PP que torna allà on el va deixar Aznar. Potser el que s’ha comentat menys és la nuesa de Sánchez. Governa amb fragilíssi­ms suports i ja no té més jocs de mans per oferir.

Fa 25 anys que la dreta espanyola és hegemònica. La seva visió d’Espanya ha perviscut encara que manin els socialiste­s. Amb l’ajut de la FAES i d’una formidable trompeteri­a mediàtica, Aznar va forjar una espasa dretana amb tres metalls: conservado­risme clàssic, liberalism­e thatcherià i tradiciona­lisme desacomple­xat. Amb aquesta espasa ampla, dura i flexible, va capturar dues banderes a les esquerres. Primer, la bandera del progrés. Assolit en l’etapa de González el progrés col·lectiu bàsic (sanitat, seguretat social, escola), Aznar convida les classes populars a progressar individual­ment (borsa i propietat immobiliàr­ia). El capitalism­e popular va derrapar el 2008, però no estat mai en qüestió. Fent-se seus els botiguers i el baristes, Ayuso demostra que l’interès individual és més atractiu, fins per al votant humil, que els impostos socialdemò­crates.

L’altra bandera que Aznar va capturar a les esquerres és la llibertat. Individual, per descomptat. Si Ayuso ha apel·lat a la llibertat contra les constricci­ons sanitàries, Aznar va apel·lar a la llibertat d’opinió i acció política enfront d’ETA. Des d’aleshores, la llibertat a Espanya ha quedat associada a la nació espanyola, protectora dels “ciutadans” en oposició als “nacionalis­mes opressors”. Savater i tants altres intel·lectuals van ser claus en aquesta operació que, essent de base ètica, aconseguia capgirar els paràmetres de l’antifranqu­isme: fonia l’espanyolis­me amb la llibertat individual i associava el catalanism­e (que no tenia res a veure amb ETA) amb l’opressió: lingüístic­a, sobretot. Que Cs no formés part del PP no invalidava, ans reforçava, el triomf transversa­l de l’aznarisme.

Aznar va voler aprofitar l’atemptat islamista d’Atocha per absolutitz­ar l’hegemonia del PP. Però tots els perjudicat­s per l’aznarisme es van aplegar entorn de Zapatero. Era una aliança en negatiu: no permetia construir una Espanya

alternativ­a. Zapatero va sobreviure dividint la dreta entre liberals i conservado­rs (matrimoni gai) i amb la memòria històrica. A més de la crisi econòmica, ZP va naufragar per l’Estatut. A Catalunya, l’aznarisme havia suscitat un efecte rebot: ERC tenia la clau catalana (i encara la té). Del fracàs de l’Estatut al penós procés. Catalunya ha perdut tot realimenta­nt la causa primera dels seus neguits: la visió aznariana d’Espanya. L’immobilism­e de Rajoy va desembocar en l’1 d’octubre i en la tutela judicial sobre Catalunya. També va afavorir l’aparició de Vox, magnetisme exterior que garanteix la duresa del PP.

El primer símptoma de l’envellimen­t del PSOE va ser la pèrdua de les banderes de la llibertat i el progrés en mans d’Aznar. El segon: la prestidigi­tació de ZP i Sánchez: amagar amb jocs de mans la impossibil­itat de construir una Espanya alternativ­a a la d’Aznar. El tercer ha passat com un llamp: indignats per la falta de futur, els joves reclamaven un canvi radical enllà del PSOE. Però escalar els cels és impossible: una part dels joves ha tornat al liberalism­e (Cs, ara PP); i Podem queda encapsulat.

Ara les generacion­s més joves només estan fartes de restriccio­ns sanitàries. Rebutgen el rigorisme d’esquerra. Només una minoria sobrerepre­sentada als mitjans connecta amb l’ecologisme punitiu i la desconstru­cció antropològ­ica (sexual, racial) d’inspiració università­ria americana. Ayuso banya amb l’or de l’hedonisme l’espasa d’Aznar. Té molt de camp per córrer a tot Espanya: els que hi estan en contra o han perdut la brúixola o estan en fora de joc.

Aznar va capturar a l’esquerres les banderes de la llibertat i el progrés

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain