La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les coses de Pablo

- Joana Bonet

Fa sis anys vaig entrevista­r Pablo Iglesias i li vaig preguntar si tenia algun somni recurrent. “Somio que volo”, va dir, i va afegir que per a la psicoanàli­si significa falta de llibertat. Dels somnis sempre en sortim ben parats, perquè una rara interdicci­ó sostreu el seu relat, però quan en queden engrunes, interferei­xen en la vigília. L’autorepres­entació onírica d’Iglesias solcant el cel coincidia amb la seva ànsia real de colpejar l’arquitectu­ra vidrada que separa els banquers dels jubilats. I qüestionav­a la llibertat entesa com a privilegi. Llavors em va venir aquella frase de Hölderlin a Hyperion: “L’home és un déu quan somia i un captaire quan reflexiona”. I no perquè un doctor en dret, que ha escoltat les classes magistrals d’Agamben i la seva vida nuda, o Zizek i la repressió del simbòlic, pensés amb indigència, sinó perquè el seu pas de faixador davant la piràmide del poder l’obligaria a volar arran de terra. No hi havia més que veure l’expectació el dia de l’entrevista: el déu de Hölderlin! Després dels primers fàstics a les rastes al Parlament, van arribar els crits de bolivarian­s,

Ja no ha de somiar que vola perquè ja va ascendir al cel

les cassolades durant dos anys, amb tres fills petits, o les presumptes amants en cadena –de quin polític diuen això, encara que sigui mentida?

Iglesias va passar de ser un mascle alfa a una rata de claveguera: era l’abisme que esperava en el seu oracle. El polític que va aconseguir apujar el salari mínim interprofe­ssional i que va despullar a vells esquerrans com a l’emperador del conte ha acabat deformat com una bestiola repugnant.

El seu abisme va tenir un nom, Galapagar. A partir de llavors tot va ser vàlid, i els seus errors polítics es van convertir en una foguera en la qual diàriament cremava tota la seva família. Avui, l’schadenfre­ude –alegria pel mal aliè– dels qui han celebrat la seva retirada em fa pensar que Iglesias ja no ha de somiar que vola perquè ja va ascendir al cel, o no ho és fundar un partit i portar-lo al govern? Se n’ha anat per voluntat pròpia –ni imputació ni derrota–, i això, per a tots aquells que l’acusaven de casta i d’afecció al poder, és més irritant que qualsevol victòria.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain